Најновије

АМЕРИЧКА ОФАНЗИВА НА ЈУЖНУ АМЕРИКУ: Венецуела пред грађанским ратом! (ФОТО/ВИДЕО)

Од смрти легендарног Уга Чавеза, Венецуела не успева да изађе на крај са субверзивним деловањем западних обавештајних служби, што је довело овај слободарски народ до ивице пуцања.

Венецуела у пламену (Илустрација: Правда)

Вишегодишњи напори америчких обавештајних служби у Венецуели, о којима је Правда већ више пута писала, коначно су довели до слома целог друштва, а венецуеланска нација је, вероватно, пред највећим испитом у својој историји. Након државног удара у Бразилу (о ком више можете да прочитате ОВДЕ), можемо слободно да закључимо да је Запад кренуо у офанзиву на "непослушне државе" јужноамеричког континента и, бар за сада, на том фронту Империја бележи само успехе.
Током претходне недеље светским медијима неприметно је прохујала вест да је Венецуела остала без новца за штампање новца. Ова парадоксална вест означила је почетак новог таласа хаоса у који упада јужноамеричка земља.

Немири у Каракасу (Фото: Твитер)
На сликама које стижу из Венецуеле више се не налазе "обојени револуционари". На улице су сада изашли гладни људи који протестују јер њихова деца умиру због недостатка хране и лекова и зато што немају довољне количине воде и струје.У земљи која поседује веће резерве нафте и од Саудијске Арабије, народ, огорчен због немогућности власти да се избори са кризом на неки други начин осим гушењем протеста, буквално је натеран да се окрене криминалу, а целокупно друштво доведено на ивицу анархије - док се они који су спремни за отимање животних ресурса све више множе, грађани преузимају закон у своје руке. Тако је из Каракаса скоро пристигао и снимак на ком је огорчена маса опколила, линчовала и на крају запалила лопова на пијаци (снимак овог инцидента можете видети ОВДЕ).
Ипак, криминогени елементи у Венецуели се све више множе, па је ове недеље забележено више похода масовног пљачкања која су довела до губитка неколико живота, великог броја повређених и штете која се мери милионима долра. Венецуеланске власти већ годинама упозоравају да прватници, по налогу америчких обавештајних служби, задржавају и илегално извозе храну и пиће остављајући тако народ у глади и жеђи, иако у земљи, реално, треба да постоји довољна количина ресурса за све.

Опљачкана продавница у Каракасу (Фото: Твитер) Према писању Панамапоста, у среду ујутру небројена гомила људи, који су чекали у реду да купе основне потребштине, опколила је једну велепродају у централној Венецуели. Након нестварног застоја у редовима за куповину хране, бесни људи су прескочили ограду и похарали велепродају. Према сведочењу трговаца, људи су узели млеко, тестенину, брашно, уље и млеко у праху. Како се наводи у извештају, људи су се окупили испред ове велепродаје јер су чули да ће тамо моћи да се купе намирнице којих нема нигде другде, тако да су бројчано надјачани (према неким тврдњама било је 250 људи на једног полицајца), чувари реда остали неми сведоци масовног испољавања беса. Неким чудом, у целој овој гунгули повређен је само један полицајац који је покушао да убеди људе да остану мирни. Ово је само један случај из венецуеланске свакодневнице. У нестварној несташици која влада овом земљом, државни трговци храном, који су дуго били једини извор потребштина, већ су пали пред руљом у сличним ситуацијама. Протеклих недеља масовне пљачке продавница и складишта хране достигле су врхунац, а венецуеланска Комора за храну известила је крајем априла да произвођачи хране имају резерве још за свега петнаестак дана.

Неизбежан колапс система

Једини могући резултат оваквог слома економије је потпуно урушавање целокупног друштва, тврди Оскар Меза, директор Центра за друштвене студије Сендас-ФВМ. Он каже да ће, прма њиховим истраживањима, у мају месецу оскудица и инфлација у Венецуели достићи свој историјски врхунац. "Сада и званично: Мај ће бити месец у ком је почела глад у Венецуели", објавила је његова невладина организација у свом последњем обраћању преко друштвених мрежа. Меза наводи да је главни окидач за кризу, чији се врхунац не да ни наслутити, несташица хлеба и других производа од пшенице. "Цене су постале толико високе, да људи више и не купују хлеб нити брашно. Једе се попара. Видимо да је чак и пилетина толико поскупела да се људи муче да купе и најмање марче меса. Људи су некада носили ручак на посао, али сада то не могу јер код куће немају никакву храну", каже Меза. Еспањол Мучачо, председник једне општине у Каракасу тврди да су улице престонице пуне људи који убијају животиње да би јели и упозорио карипске земље и Колумбију да могу да очекују талас избеглица из глађу погођене Венецуеле. Како се ситуација развија, председнику Мадуру виси мач изнад главе, јер се већ овог месеца очекују све жешћи грађански немири, а неки аналитичари прогнозирају чак и рат. Након што је успео да умири насилне протесте који су прошле године претили да прерасту у оружане сукобе, Мадуро ипак није, у оваквим условима, успео да обезбеди и апсолутну парламентарну већину, која је успевала да очува мир у идеолошки дубоко подељеној земљи. Вишегодишњи илегални одлив животних намирница, санкције САД-а и никад нижа цена нафте на светском тржишту довели су целу државу до тачке пуцања, а последице по земљу, регион, па чак и глобалну економију и безбедност не могу се ни наслутити.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА