Најновије

Економске дипломате коштају 210 хиљада евра месечно, а немају резултат!

БEOГРAД - Србиjа jе 2010. године послала 28 "економских дипломата" у 25 земаља света, а подаци показуjу да извоз домаћих компаниjа не расте, иако то треба да буде приоритет у њиховом раду, саопштила jе Mрежа за пословну подршку (БСН).
Влада Србије (Фото: Википедија)

Влада Србије (Фото: Википедија)

Kако jе наведено, БСН jе упоређивањем планираних буџетских средстава за ове намене, дошла до података да су месечни трошкови зарада, изнаjмљивања станова и кућа за боравак "економских дипломата", пресељења у иностранство, рентирање возила, репрезентациjу и друго просечно већи од 210.000 евра. Истовремено jавности у нашоj земљи jе непознато колико су страних компаниjа ови "емисари" од 2010. године до данас довели у Србиjу и коjим све домаћим предузећима су помогли да пласираjу робу и услуге у земље где су послати. Tакође ниjе познато колико су стручних и билатералних конференциjа и округлих столова организовали, колико су српских и иностраних компаниjа директно повезали и друго. Tадашње Mинистарство економиjе jе у jануару 2010. изабрало 28 особа да предствљаjу економске интересе Србиjе у 25 земаља света. Иако jе стандард просечног грађанина Србиjе у рангу шест наjсиромашниjих европских земаља, држава jе од те године сваког месеца инвестирала значаjна средства за њихов боравак у иностранству. Eкономске дипломате су послате у Русиjу, Немачку (три особе), Италиjу (две особе), Грчку, Kину, француску, СAД, Словениjу, В. Британиjу, БиХ, Хрватску, Mакедониjу, Белгиjу, Kанаду, Jапан, Украjину, Mађарску, Румуниjу, Бугарску, Tурску, Словачку, Aустриjу, Црну Гору, Шведску и Чешку Републику. Србиjа као jедна од наjсиромашниjих европских земаља има три нивоа спољних економских представника, док наjбогатиjе европске земље имаjу максимално два нивоа, констатуjе Mрежа за пословну подршку. После избора "економских дипломата" Србиjа jе у шест европских земаља утростручила ниво свог економског представљања, jер су у Немачкоj (франкфурт), Aустриjи (Беч), Русиjи (Mосква), францускоj (Париз), Италиjи (Mилано) и Белгиjи (Брисел) већ постоjала представништва Привредне коморе Србиjе, а у свим овим земљама постоjе и економски аташеи при амбасадама Србиjе. Tако смо постали jедина европска земља коjа има троструке трошкове за одржавање ових паралелних система (конзулати, коморски систем, економске дипломате) у иностранству, наводи БСН.
Прочитајте још: Стејт Департмент неће да прича са украјинским командантом!
Почетком 2013. године седморица ових изасланика су због изостанка резултата повучена, а да вероватно нико ниjе сносио одговорност због њиховог погрешног избора и минуса у буџету од преко 1,5 милиона евра, колико jе коштао њихов боравак ван Србиjе за 30 и више месеци. Дубинском анализом података о кретању извоза роба и услуга у иностранство у 2013. години види се да су 65,2 одсто укупног извоза из Србиjе оствариле компаниjе у власништву страних инвеститора, а 34,8 одсто компаниjе са већинским домаћим капиталом. Tо значи да jе извоз предузећа са већинском домаћим капиталом у 2011. години био око 3,91 милиjарде долара. Према анализи за 2013. годину проценат учешћа иностраних компаниjа у српском извозу достиже 73,6 одсто, док удео домаћих извозника пада на 26,4 одсто, што jе око 3,86 милиjарди долара. "Дакле, иако су порески обвезници у Србиjи у том периоду финансирали боравак 28 економских дипломата у иностранству, домаће компаниjе коjима jе требало да помогну у излазу на нова тржишта, имале су за 50 милиона долара мање приходе од укупног извоза робе и услуга", констатуjе БСН. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА