Најновије

Сириза слави победу, Нова демократија признала пораз

Атина - Према резултатима анкета спроведених по изласку грађана с биралишта, у Грчкој је победила левичарска партија Сириза. Нова демократија признала пораз.
Сириза слави победу (Фото: Твитер)

Сириза слави победу (Фото: Твитер)

Према анкетама, Сириза води са разликом између 8,5 до 16,5 процената у односу на другопласирану странку. Радикално левичарска партија Сириза, противница државних мера штедње, освојила је данас убедљиву победу на превременим посланичким изборима у Грчкој, са више од осам процената предности пред до сада владајућом странком деснице, Новом демократијом, указују анкете међу бирачима после гласања. "Ово изгледа као историјска победа" и то је "порука која одјекује широм Европе", рекао је за ТВ Мега Панос Скурлетис, портпарол Сиризе. Високи званичник до сада владајуће Нове демократије и шеф њене посланичке групе министар Макис Воридис, признао је пораз у изјави за Мегу, рекавши: "Изгубили смо, а колико, то се још не зна". Воридис је рекао да је Владин програм мера штедње који је огорчио становништво, "имао смисла", али "још није донео резултат". На изборима који важе за пресудне и за Грчку, и за Европску унију, Сириза је освојила између 146 и 158 места у Скупштини, док јој је за самосталнуи власт потребна већина од 151 посланика међу укупно 300. Победа Сиризе је поздрављена експлозијом одушевљења у седишту Сиризе, у центру Атине. Странка Алексиса Ципраса је добила између 35,5 и 39,5 одсто гласова, док је Нова Демократија одлазећег премијера Андониса Самарас добила 23 до 27 одсто. Ако се потврде такви резултати анкета, Алексис Ципрас, са својих 40 година, биће најмлађи премијер Грчке после 150 година. Срж програма Сиризе је да стави тачку на "мере штедње" и поново преговара о великом дугу Грчке од 175 одсто БДП-а. Ципрас је, после гласања у Атини, изјавио да грађани данас одлучују да ли ће се тројка сутра вратити у Грчку како би биле испуњене обавезе које је преузео Самарас о даљем смањењу пензија и плата, повећању пореза и наставку банкротске и катастрофалне рестриктивне економске политике или ће Грчка сутра почети да се бори за достојанствен живот у Европи. "Данас правимо корак ка повратку наде, окончању страха, повратку демократије и достојанства у нашој земљи", рекао је он. За треће место боре се нова партија левог центра Потами (Река) и неонацистичка партија Златна зора чијих је седам од шеснаест досадашњих посланика у затвору због насиља. Те две странке су раме уз раме, са шест до осам одсто освојених гласова. Социјалистичка партија ПАСОК, четрдесет година стуб грчког политичког живота, доживела је историјски пораз с резултатом који се процењује на свега између четири и шест одсто, док је изборни цензус три одсто.
Прочитајте још:МЕРКЕЛ: Атина мора да врати дугове; ЦИПРАС: У владу неће ући Меркелине марионетеСагледавање ЕУ од споља је попут посматрања судара возова на успореном снимку, и то на станициСириза: Отписати део грчких дугова по немачком приципу
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА