Најновије

Бошњачки војни врх прихватио отцепљење Српске

БАЊАЛУКА - Војно руководство такозване Армије БиХ било је спремно да после потписивања Вашингтонског споразума између Бошњака и Хрвата, којим је створена Федерација БиХ, прихвати опцију отцепљења Републике Српске, објавио је Прес Република Српска.
Република Српска (Фото: Фондск.ру)

Република Српска (Фото: Фондск.ру)

Лист пише да се у строго поверљивом документу Обавештајне управе муслиманске војске од 10. марта 1994. године, који су потписали ратни командант такозване Армије БиХ Расим Делић и начелник Главног штаба Мустафа Хајрулаховић Талијан, између осталог, наводи да би после формирања бошњачко-хрватске федерације Србима у БиХ требало допустити да се сами определе о свом статусу. "(Вашингтонски) споразум сигурно доводи до новог односа снага у БиХ, који ће, без обзира на то пристали Срби или не, присилити српску страну на значајне територијалне уступке. Опција отцепљења босанских Срба могла би се допустити само у оквиру оне територије на којој су били етничка већина", наводи се у извештају који су Делић и Хајрулаховић послали ратном Председништву такозване Републике БиХ уочи потписивања споразума у Вашингтону. У извештају се износе и занимљива запажања о односу великих сила према рату у БиХ, где се, између осталог, наводи да према њиховим сазнањима, главни противник опстанка БиХ у такозваним "авнојевским границама" није традиционални српски савезник Русија, већ Велика Британија. "Индикативно је да једино британски медији Вашингтонски споразум тумаче као поделу сфера Истока и Запада преко територије БиХ, подразумевајући да ће се Република Српска отцепити и припојити Србији, чиме се још једном потврђује да је једино Лондон доследно остао на позицијама стварања велике Србије, у складу са традиционалном британском антинемачком геополитичком логиком", пише у извештају. Некадашњи високи политички функционер из Српске, који је инсистирао на анонимности, тврди да поверљиви извештај бошњачких генерала у којем се муслиманском вођству сугерише да прихвати отцепљење Српске, представља доказ да је у ратном Сарајеву постојала снажна струја која се залагала за стварање муслиманске "филџан државе".
Прочитајте још:Хакери „објавили рат“ ДодикуДодик отворено о НАТО-у, Русији, Европи, Евроазијској унији…Интелектуалци и представници ДСС, СРС и Двери потписали петицију за очување Републике Српске
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА