Најновије

БРИКС ИГРАЧИ НА ДЕЛУ: Француска не испоручује "Мистрале", Индија не купује "Рафале"

ИНДИЈА - Француска је под притиском САД-а одустала од испоруке ратног брода "Мистрал" Руској Федерацији, иако је брод унапред плаћен, али по свему судећи, БРИКС партнерство неће остати немо ни на овом пољу.
Француски авион "Рафал" (Фото: airforce-technology.com)

Француски авион "Рафал" (Фото: airforce-technology.com)

Министарство одбране Индије је јавно поручило да размишља о одустајању од поруџбине војних авиона марке "Рафал" које производи Француска, а вредност овог уговора је чак 10 милијарди америчких долара, што га чини једним од највећих уговора овог типа и што би за Француску представљао страховити губитак за француску војну авио-индустрију. Индија није директно рекла да је разлог проблем у вези брода "Мистрал", али су рекли да разматрају могућност одустајања од куповине француских авиона у циљу куповине руских авиона марке Сухој. Ово је и у медијима и у дипломатским круговима протумачено као директан акт заштите руских интереса од стране Индије као руског партнера.
Прочитајте још:Протест против Орбана „због приближавања Русији“
Француско министарство одбране је 1. јануара 2015. године саопштило да је услов испоруке брода Мистрал "мир у Украјини", односно, активнија улога Руске Федерације у обезбеђивању мира у Украјини. Потез Индије је у неку руку историјски, јер јасно отвара нови фронт дипломатско-економске борбе у којој Индија показује западним земљама да евроатлантски блок наспрам себе има блок БРИКС и да Русија није сама. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА