Најновије

СПРЕМИТЕ ЈАКНЕ: Захлађење од 15 степени, следеће недеље снег

БЕОГРАД - Након правих пролећних температура, за два дана очекују нас велико захлађење и снег.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Данас и сутра биће претежно сунчано, док се за викенд очекује нагло захлађење с јутарњим температурама испод нуле. Из мајица кратких рукава право ћемо у дебеле зимске јакне. Метеоролог РХМЗ Недељко Тодоровић каже да нас очекује пад температуре за десет до 15 степени и да ће ова зима бити хладнија у односу на претходне две.

Прво стиже киша

- Према првим проценама, очекује нас просечно хладна зима, која ће бити хладнија и са више снега. У неком периоду температура у Сјеници ићи ће и до минус 30, али се не зна када ће то тачно бити. За викенд се очекује нагли пад температуре и захлађење с могућом кишом, у планинским пределима могућ је снег. На северу Војводине у петак биће умерено облачно време, а у току ноћи између петка и суботе јужни и југозападни ветар биће у појачању. Средином дана на северу Србије, а после подне и увече у свим крајевима очекују се киша и осетни пад температуре. Први снег у нижим крајевима, пре свега у Београду и Војводини очекује се већ од уторка - наводи Тодоровић. Е сад, да ли ће тај снег изненадити српске путаре, видећемо. Они тврде да су спремни и да је почела с радом зимска служба за одржавање државних путева у дужини од око 15.000 километара и да је већ набављено 40.000 тона соли.

Путари спремни

- „Путеви Србије“ ће набавити још 30.000 тона соли, а набавиће и 1.500 тона хладне масе за интервентно крпљење асфалта у зимском периоду - истакао је в. д. директора „Путеви Србије“ Зоран Дробњак. Током зимске сезоне путеве ће одржавати укупно 719 возила и камиона, 327 машина и 892 радника путара, као и 184 техничара. Помоћник министра саобраћаја Саша Стојановић изјавио је да ће за одржавање државних путева током зимске сезоне бити обезбеђене три милијарде динара и позвао возаче да буду нарочито опрезни у том периоду, као и да користе зимску опрему.

Психичке тегобе ће бити интензивније

Проф. др Славица Ðукић Дејановић, директорка клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду, истиче да нагле промене времена неповољно могу утицати на особе с менталним сметњама. - Код особа са менталним сметњама биће присутне осцилације у притиску, телесне тегобе и несаница. Пацијенти често на своју руку не узимају редовно медикаменте, што никако не би требало да раде - објашњава Дејановићева и додаје да се нервоза, психичке сметње и промене у спавању јављају и код здравих људи.

Пораст вирусних инфенкција

Мр сц. др Александар Безар, помоћник директора Дома здравља Врачар, наводи да ће промена времена довести до пораста ширења вирусних инфекција. - Кад је хладно, људи проводе више времена у затвореним просторијама, које се не проветравају тако често, што може довести до пораста ширења респираторних инфекција. Вируси су, иначе, природно активни у ово време, али овакви временски услови побољшавају њихово ширење. Захлађење ће најтеже поднети хронични болесници, код њих је могућа појава гушења, отежаног дисања и главобоље - каже др Безар.
Прочитајте још:ЛАЗАНСКИ: Је ли неко од Европљана изашао у црнини да изрази жалост за погинулим руским туристима?СПРЕМАМО ОДГОВОР НА ЗАТВАРАЊЕ ГРАНИЦА: Србија ограничава број миграната који улазе
  Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА