Најновије

National Interest: Амерички суперловац F-35 није супер, већ - велики промашај

Амерички часопис National Interest објавио је списак „најгорих од најгорих“ ловаца направљених у САД у целој историји авијације.
Амерички суперловац F-35 је чист промашај (Фото: Википедија)

Амерички суперловац F-35 је чист промашај (Фото: Википедија)

Американци су се више пута брукали у сфери прављења борбених авиона, почевши од првог покушаја да направе ловац, истиче часопис. Bell P-59 Airacomet је био први покушај САД да направе ловац на млазни погон. Међутим, поред британског Gloster Meteor и немачког Messerschmitt Me262, амерички авион је био потпуни фијаско. Штавише, у поређењу Bell P-59 Airacomet са ловцима с клипним моторима- Lockheed P-38 Lightning, Republic P-47 Thunderbolt и заробљеним јапанским Mitsubishi Zero - Bell P-59 није имао никакве предности. Суштински, тај авион је био „тест машина“ за друге, успешније авионе, наводи часопис. Други на списку NI је Vought F7U Cutlass - бродски ловац САД. Он је имао ужасно слабе моторе, а осим тога и потпуно несавршене системе. Један амерички контраадмирал, који је раније служио у ваздушној акробатској групи Ратне морнарице САД „Плави анђели“, поднео је оставку чим је сазнао да његову групу планирају да ставе у Vought F7U Cutlass. Треће место заузима бродски ловац америчке Ратне морнарице Grumman F-11 Tiger, познат пре свега по томе што је буквално оборио сам себе. Током испитивања пилот F-11 Tiger тестирао је топ од 20 милиметара и кренуо да стиже метке које је испалио, пише National Interest. Четврти амерички авион-промашај је ловац-пресретач Convair F-102 Delta Dagger, који је првобитно прављен за дејства на великим висинама и при великим брзинама. Сматрало се да ће он бити та машина која ће моћи да уништава „хорде совјетских бомбардера, који ће, како се очекивало, напасти САД у случају да „хладни рат прерасте у врући рат“. Првобитне карактеристике авиона су много обећавале, а очекивања су била велика - „све док није полетео“. Осим тога, Convair F-102 Delta морао је да се суочи са таласним отпором при транссоничним брзинама. Да би смањили отпор, конструктори су били приморани да модернизују конструкцију авиона, и добијена је конфигурација под називом „флаша од Коке“. Међутим, према неким верзујама, конструктори су пре били инспирисани фигуром глумице Мерилин Монро него флашом газираног сока, истиче NI. На петом месту најлошијих америчких ловаца налази се Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Тај авион се појавио много касније него што је било потребно, буџет за његово конструисање је био пренадуван, а сам авион неће имати све карактеристике које су конструктори првобитно обећали. Претпостављало се да ће F-35 моћи да замени неколико специјализованих авиона, али заправо ће САД добити изузетно „скупог мајстора за све, који није експерт ни у чему“. Штавише, захтеви за F-35 су постављени онда када будуће претње нису биле дефинисане. Услед тога САД ће добити ловца који неће моћи да одговори на савремене претње, наводи се у чланку.
Прочитајте још:Репортажа из ослобођеног хришћанског града у Сирији: Демонска мржња терориста (ФОТО)САМОУБИЛАЧКИ ЈУРИШ ТЕРОРИСТА: Овако се поздрављају бомбаши самоубице пре напада на Деир ез-ЗорАМЕРИЧКИ ПУКОВНИК: Руси нас не би поразили, него – уништили!
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА