Најновије

СУМЊЕ У АЛБАНСКО ПОРЕКЛО: Majка Тереза говорила српским језиком (ВИДЕО)

Портал на албанском језику „Прешева Јоне“ објавио је снимак Мајке Терезе на коме она говори српским језиком. Портал подсећа да Срби и Македонци споре албанско порекло Мајке Терезе.
Мајка Тереза (Фото: Јутјуб)

Мајка Тереза (Фото: Јутјуб)

Мајка Тереза, 26. августа 1910. рођена је у Скопљу под именом Агнеса Гонџа Бојаџију. Часна сестра, оснивач реда Мисионарке милосрђа (1950), добитница Нобелове награде за мир (1979) – умрла у Калкути 5. септембра 1997. године – још за живота постала је позната широм света као велики хуманитарац и заступник болесних, сиромашних и беспомоћних. Сваки народ и држава желе, наравно, да подаре планети што више таквих имена и ликова каква је Мајка Тереза а неки су, у жељи да буду што значајнији, паметнији и већи, спремни и да „украду“ и присвоје туђе великане, писао је лист Политика. Ова тема детаљно је обрађена у књизи „Мајка Тереза – младост у Скопљу”, угледног немачког научника и публицисте Волфа Ошлиса који важи за једног од најбољих немачких стручњака за Југоисточну Европу. У поменутој књизи је, наравно, реч о Мајци Терези а аутор, после детаљног и озбиљног истраживања, закључује да се и око њеног порекла плету разне, углавном измишљене приче на основу којих је и лансирана албанска пропагандна парола да је ова нобеловка заправо Албанка. „Албанско порекло ове жене је чиста измишљотина. Не постоје ни један једини доказ или чињеница који би потврдили да је Мајка Тереза била Албанка“, да је имала било какве везе с Албанцима или да је проговорила барем неколико албанских речи“, закључује Волф Ошлис. До оваквог закључка Ошлис је дошао после детаљног истраживања порекла родитеља Мајке Терезе чему је посвећен део књиге објављене прошле године. Отац Агнесе Бојаџију, Никола, био је припадник Аромуна – у Србији Цинцари, у Македонији Власи – романског народа који и данас живе раштркани у државама на Балкану. Постоје подаци да је прадеда Мајке Терезе, такође Никола, дошао у Скопље из Призрена у 19. веку. Највероватније после 1821. године када је Алипаша Јањински спалио Москопоље, незваничну престоницу Аромуна, данас на територије северне Грчке. Процењује се да се тада око 200.000 Цинцара иселило – од Македоније до Мађарске. Мајка Агнесе Гонџе Бојаџију, Дрона, рођена Бернај (1882–1972), тврди Ошлис, такође потиче из једне аромунске породице с Косова. Осим Агнесе, Никола и Дрона Бојаџију имали су још једну ћерку – Агушу и сина Лазара. Убрзо после изненадне смрти главе породице, Николе, фамилија се распала. Мајка је са старијом ћерком Агушом и сином Лазаром отишла у Албанију а Агнеса је, преко Ирске, стригла у Индију где је и постала Мајка Тереза и добила индијско држављанство. Управо ова епизода – боравак Дроне Бојаџију, с ћерком Агушом и сином Лазаром, у Албанији послужила је за све касније теорије и закључке како је и Агнеса (Мајка Тереза) албанског порекла.  Ово албанско својатање Мајке Терезе је новијег датума али је, захваљујући несолидним писцима биографије ове нобеловке, некритичким медијима и снажној политичкој пропаганди, прихваћено у појединим деловима света. Све у складу Гебелсове дефиниције да хиљаду пута поновљена лаж постаје истина.
Прочитајте још:НОСТРАДАМУС ЈЕ ОВО ВИДЕО: Почиње нуклеарни рат, Русија и САД заједно против џихадиста! (ВИДЕО)ХИТ НА НЕТУ! Послушајте најновију песму посвећену Путину! (ВИДЕО)Зашто се НАСА није вратила на Месец?
Извор: Presheva Jone/Политика/Ослобођење

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА