Најновије

Махмуљин оптужен за ратне злочине над Србима

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против генерала Сакиба Махмуљина, некадашњег команданта Трећег корпуса Армије БиХ, који је раније ухапшен због ратних злочина.
Сакиб Махмуљин (Фото: Јутјуб)

Сакиб Махмуљин (Фото: Јутјуб)

Тужилаштво на основу командне одговорности терети генерала Махмуљина за кривична дела која су починили његови подређени, укључујући и одред "Ел Муџахид", у периоду од јула до октобра 1995, за време извођења офанзивних борбених дејстава јединица Трећег корпуса Армије БиХ на ширем подручју Возуће. Припадници одреда "Ел Муџахид" су за време тих борбених дејстава убили око 60 ратних заробљеника српске националности, које су претходно заробиле друге јединице Трећег корпуса. Махмуљин је ухапшен 8. децембра. Суд га је, уз мере забране, пустио на слободу. Тужилаштво некадашњег команданта Трећег корпуса Армије БиХ терети да је пропустио да спречи чињење кривичних дела против ратних заробљеника и цивила, као и да није казнио припаднике "Ел Муџахида" након почињеног злочина. У оптужници се наводи да је Махмуљин имао информације да се припадници те, њему подређене јединице, спремају да почине та кривична дела, односно да су их већ починили, али није ништа предузео како би их у томе спречио и казнио починиоце. Такође, Махмуљин се терети за нечовечно поступање према око 20 ратних заробљеника и цивила који су одбили да се одмах предају јединици Војне полиције под његовом командом.

Изетбеговићев човек за везу са џихадистима

Бивши заповедник Трећег корпуса био је кључни човек током преговора о прикључивању јединице "Ел Муџахид" Армији БиХ. "Веровали смо само команданту Трећег корпуса Сакибу Махмуљину, пошто је био прави муслиман и Изетбеговићев човек", рекао је на суђењу бившем команданту Армије БиХ Расиму Делићу сведок Ајман Авад, бивши преводилац одреда "Ел Муџахид". Авад је тврдио да се Махмуљин на преговорима представио као опуномоћеник Алије Изетбеговића, коме су муџахедини неизмерно веровали. Авад je тада навео да је припадност одреда Трећем корпусу била само формална и да нису могли да наређују одреду. Међутим, бивши командант 35. дивизије Трећег корпуса Фадил Хасанагић сведочио је у Хагу да је ратном операцијом у Возући септембра 1995. године командовао Сакиб Махмуљин, те да је он лично одредио борбене задатке одреду "Ел Муџахид", као и да су из одреда извештаје слали само Махмуљину. Одред "Ел Муџахид" био је смештен на подручју Каменице код Завидовића, где су, у близини села Кестен, припадници других јединица Трећег корпуса заробили око 60 војника и цивила босанских Срба. Заробљеницима је наређено да у колони пешице крену према Кестену. У једном тренутку 20 наоружаних муџахедина је под претњом оружјем отело заробљенике и одвело их до логора Каменица, где су до краја децембра сви убијени. Тортуру у Каменици преживело је само 11 заточених из друге групе, који су касније о свему сведочили хашким истражитељима. Хашки трибунал je 2005. године означио команданта Трећег корпуса Сакиба Махмуљина као особу одговорну за некажњавање припадника одреда "Ел Муџахид" због почињених злочина.
Прочитајте још:ТЕРОРИСТИ У НОВОМ ПАЗАРУ: Ухапшена двојица – француски и македонски пасоши!ДЕСНИЧАР РЕКОРДЕР: Председник „Наших“ има два суђења у једном дану
Извор: Аваз, Незавине, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА