Најновије

Природни лекови за упалу грла

Вирусна инфекција грла обично се повлачи за неколико дана, док упала грла изазвана бактеријама може трајати доста дуже.
Лимунада одлична за грло (Фото: freeimages.com)

Лимунада одлична за грло (Фото: freeimages.com)

Свако од нас је бар једном у животу осетио симптоме прехладе са боловима у грлу а многи су лек за то пронашли у народној медицини уз употребу једноставних природних средстава. Болно грло обично је последица инфекције (бактеријске или вирусне), али може настати и услед механичке иритације и јаке прехладе, након конзумације хладних напитака или дужим удисањем сувише хладног ваздуха. Поред примарних узрочника грлобоље, ту су и секундарни као на пример: алергија, сув ваздух, пушење, певање, викање... Вирусна инфекција грла обично се повлачи за неколико дана, док упала грла изазвана бактеријама може трајати доста дуже и развити озбиљније тегобе. Бактеријска инфекција грла углавном се лечи антибиотицима, са којима се не треба играти и не треба претеривати. За блажу упалу грла која прати алергију, прехладу и слично, постоје разна умирујућа средства, давно откривена у традиционалној медицини. Уколико имате упалу грла, били сте код лекара, а он вам није саветовао употребу антибиотика, можете да пробате неки од природних лекова за грло.

Слана вода

Прокувајте 2 дл воде, додајте 1 кашичицу соли (најбоља за грло је морска со) и оставите да се потпуно охлади. Након тога узимајте један по један гутљај ове течности и испирајте грло док не потрошите сву количину. Када сте завршили испирање испљуните течност. Поступак поновите 2-3 пута дневно.

Јабуково сирће

Јабуково сирће такође може послужити као добар природни лек за грло. Код првих симптома упале грла услед прехладе испирати грло неразблаженим јабуковим сирћетом. Уколико постоји потреба, за дужу употребу треба га разредити водом у сразмери 1:5. Након испирања испљуните сву течност.

Лимунада

Још један једноставан лек за грло. Направите концентрован сок од лимуна, што значи са мало воде и без шећера. Лимунаду пијте полако, правећи размак између гутљаја.

Бели лук

Незаобилазни лек народне медицине који уништава вирусе, бактерије, па чак и гљивице. Уколико осетите почетак прехладе који прати гребуцкање у грлу слободно поједите неколико ченова белог лука. Овај природни антибиотик има моћ да заустави даље напредовање болести. Затим, од белог лука можете направити још један природни лек за грло. Прокувајте 2дл воде и оставите да се охлади. Изгњечите 5-6 ченова белог лука и убаците их у воду. Оставите га неколико сати у води да добро испусти сокове, затим процедите и добили сте ефикасно природно средство за испирање грла. Можете га користити неколико пута дневно, а након испирања га испљуните.

Чај од листова малине

Једну велику кашику осушених листова малине прелијте са једном шољом кључале воде. Након десетак минута процедите и овим чајем испирајте грло, али тек када се чај охлади. Уколико је упала грла праћена грозницом, чај од листова малине биће користан и ако га пијете. Уопштено, упаљено грло на којем је видљиво црвенило не треба третирати сувише врућим напицима јер ће му више пријати хладно. У том случају направите две шоље чаја, једну користите за пиће, а другу искључиво за испирање.

Чај од жалфије

Биљка жалфија или кадуља једно је од најефикаснијих природних средстава за сузбијање упала у организму (ту спадају упала бешике, вагиналне упале и наравно упале уста и грла). Чај од жалфије припрема се од једне кашике свеже или осушене биљке на шољу воде. Прелити лишће кључалом водом и пустити да стоји пола сата. Пити по једну шољу чаја три пута на дан. Ако је у питању неуредан менструални циклус, чај од жалфије је потребно пити три пута дневно у трајању од три недеље, између менструација. За испирање или вагинално испирање, прегршт ове биљке кува се у једном литру воде, 10 минута. Или се биљка увече прелије кључалом водом, поклопи и остави да одстоји преко ноћи. Ујутру се процеди и током дана користи као средство за испирање.

Куркума

Чисти и отклања наталожене лепљиве токсине, гној, зној и слично, па се препоручује и за третирање упале грла. За то је потребно у два децилитра млаке воде додати пола кашикице куркуме и мало соли. Овим испирати грло 2-3 пута у току дана.

Рен

У Русији је рен веома познат као природни лек за лечење респираторних органа. У чашу топле воде додајте једну кашичицу наренданог свежег корена рена и једну кашичицу меда. Добро промешајте и пијте полако у гутљајима.

Мед и млеко

Уколико је ваша упала грла изазвана неком врстом иритације потребно је само умирити слузокожу грла и бол ће се повући. За то ће вам свакако добро доћи мед и млеко. У 2 дл топлог (не кључалог) млека растворити једну кашику меда. Овај напитак пити полако у гутљајима. Након неколико сати поступак поновити све док се грло не опорави. Напомена: Ако бол у грлу не престаје након 2-3 дана, јавите се поново лекару.
Прочитајте још:Рецепт из средњевековног манастира: Моћан природни антибиотик, убија све инфекције у телуАко вас муче смрзнута стопала, испробајте ове савете
Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА