Најновије

Ово је 12 научних разлога због којих је смак света известан

ОКСФОРД- Тим научника са катедре Future of Humanity Institute and the Global Challenges Foundation универзитета у Оксфорду, направио је листу 12 најреалнијих разлога за смак света. Истина, шансе да се апокалипса деси због неког од ових разлога се мери у промилима, али то не значи да не постоји.
Нуклеарна апокалипса (Илустрација: hifipanda.com)

Нуклеарна апокалипса (Илустрација: hifipanda.com)

На неке од ових сценарија човек не може имати никакав утицај, али највећи број је оних за који су управо људи директни кривци. У извештају тима научника са Оксфорда се каже: “Ова листа нема везе са сензацијом. Направили смо је да би смо помогли човечанству да стави прст на чело и запита се да ли може нешто да уради да се могућност краја света са неколико промила сведе на нулу”. Ово су тих 12 разлога:Глобална пандемија Заразе за које нема лек (као што је ебола), оне које су увек смртоносне (беснило), екстремно заразне (обична прехлада) и оне које имају дуг период инкубације (ХИВ вирус). Уколико би се заразе овог типа за кратко време распространиле по целој планети, број мртвих би се мерио у милијардама. Супервулкан Највећа опасност од супервулкана је у том што би његова ерупција била 1000 пута јача од обичног. Пепео и прашина који би проузроковала оваква ерупција би на дужи период заклонио сунчеве зраке и наступила би „вулканска зима“. Ни уз сву завремену технологију, човек не може урадити много да предупреди овакву катастрофу. Вештачка интелигенција О овој претњи се много прича у последње време. Нико још увек није сигуран шта би тачно могло да се деси када би вештачка интелигенција измакла контроли, али сумња се да би последице по људску расу могле бити фаталне. Екстремне климатске промене Научници предвиђају да би са повећањем угљен диоксида у атмосфери, глобална температура могла да порасте за 4Ц. Међутим, она најцрња предвиђања кажу да би се температура могла повећати чак за 6Ц. То би посебно погодило сиромашне земље у којима би живот постао практично немогућ, што би проузроковало масовне миграције, заразе и смрт. Синтетичка биологија Човечанство може имати много користи од генетског инжењеринга супер-организама. Међутим, уколико би се супер-организми окренули против човека, или против нашег екосистема, то би могло да се заврши катастрофално. То би могло да се деси случајно, као плод грешке у лабараторији, али и намерно, као део тактике против непријатеља у неком рату. Последице би могле бити горе од глобалне пандемије. Удар астероида Иако овај сценарио највише подсећа на неки научно-фантастични филм, чињеница је да би астероид могао да буде разлог апокалипсе. Судари са великим астероидима, који у пречнику имају 5км или више, ослобађају енергију 100.000 већу од највеће атомске бомбе и дешавају се једном на сваких 20 милиона година. Еколошки колапс Комплетан колапс глобалног екосистема би готово извесно довео до масовног изумирања. Како је човек у великој мери завистан од екосистема, самим тим то га чини рањивијим. Нанотехнологија Утицај нанотехнологије на крај света је пре свега индиректан. Производња техничких микро компоненти је у константном порасту, а то изазива повећању експлоатацију природних ресурса, проузрокује загађење пијаће воде и климатске промене. То такође може индиректно утицате на производњу прецизнијег и модернијег атомског наоружања.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Киану Ривс – холивудски милионер који у метроу уступа место!
Нуклеарни рат Страх од нуклеарног рата између Америке и Русије постоји већ деценијама. Тензија између њих је сада нешто мања него пре пола века, али опасност је и даље ту. Неки научници су оценули да у овом веку постоји чак 10% шансе да свет сконча у нуклеарном рату. Лоша локална власт Ово подразумева две ситуације: власт која није у стању да реши велики проблем, као и власт која константно прави све веће проблеме. Илустрација за први пример је неспособност да се реши проблем сиромаштва, а за други тоталитарни режим. Промене у друштву и технологији могу довести до тога да имамо бољу власт, али исто тако могу бити разлог за горе владе. Колапс глобалног система Овај широки појам се односи на економски колапс ког прати масовно кршење закона, хапшења, те нереди и хаос који ће учинити живот на планети неподношљивим. На ово утичу многи непознати фактори, али се претпоставља да је срж проблема у економији. Непознати разлог Последњи разлог за смак света спада у категорију – све је могуће. Када њему додамо претходних 11 разлога за смак света, утисак је да имамо прилично озбиљну претњу. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА