Најновије

"У Јасеновцу убијено око 110.000 деце"

У препуној сали Дома "Владике Николаја" у Лондону, Међународна комисија за Истину о Јасеновцу је свечано отварила изложбу посвећену жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и Доњој Градини; промоцију књиге аутора Драгане Мијатовић Томасевић "Иван Ханс Мерц, римокатоличка "црква" и истините лажи", као и промоцију добротворне организације "Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation", која има за циљ да прикупља средства за изградњу меморијалног центра на јасеновачком стратишту у Доњој Градини.
Фото: Архива

Фото: Архива

Излозбу названу "Анатомија заборава" припремила је Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске, поводом 70 година од заврсетка II Светског Рата, када су се чувари хрватског логора у Јасеновцу повукли из логора да би недељу дана касније НОБ затекла логор напуштен и разрушен. Међународна Комисија за Истину о Јасеновцу (у којој није било представника са територије бивше Југославије) а којом је председавао амерички професор Бернард Клеин је на састанку у Њујорку утврдила да је преко 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара мучило и убијало Србе, Јевреје и Роме, а међу жртвама је било преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома. - Хрватска је била једина земља на свету која је имала логор за истребљење деце. Утврђено је да је међу јасеновачким жртвама било 110.000 деце испод 14 година старости -  речено је на промоцији Отварању изложбе у Лондону присуствовали су принцеза Катарина Карађорђевић, дипломатски кор на челу са амбасадором Републике Србије Огњеном Прибићевићем итд.
Прочитајте још:  Милица Ђурђевић: Настојаћемо да се у српској скупштини чује и српски гласЈош 250 милиона долара из Абу Дабија за развој српског ракетног система Алас
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА