Најновије

5 најчешћих заблуда о месу

Готово свакодневно се објављују нове и опречне информације о исхрани, због којих је све теже одлучити шта треба јести.
Њено височанство - шницла! (Фото: pixabay)

Њено височанство - шницла! (Фото: pixabay)

Једна од намирница о којима се најчешће расправља је црвено месо, за које неки тврде да је узрочник разних здравствених проблема. Ипак, већина таквих прича нема никаквих научних основа. Представљамо вам пет најчешћих митова о једењу црвеног меса:

1. Црвено месо изазива рак

Ова претпоставка има више везе с начином припреме. Потребно је пазити да месо не загори и требало би га припремати на "нежнији" начин. Ипак, не постоје докази о повезаности конзумације црвеног меса и обољевања од рака.

2. Месо трули у дебелом цреву

Неки тврде да црвено месо не може добро да се разгради у пробавном тракту. За то веровање не постоје научне основе.

3. Месо узрокује болести срца

Месо се често криви за болести срца и дијабетес типа 2. Ипак, људи су јели месо пре него што су такве болести учестале. Важно је само конзумирати умерене количине и избегавати месне прерађевине.

4. Месо гоји

Месо има много калорија и зато многи мисле да оно гоји. Ипак, оно је одличан извор протеина, који нам заправо помажу у мршављењу.

5. Месо штети организму

Неки тврде да су протеини из меса лоши за кости и бубреге. Иако су истраживања показала да повећана конзумација меса доводи до краткорочног губитка калцијума, дугорочно дејство је заправо супротно.
Прочитајте још:
Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА