Најновије

Опрез, не наседајте на интернет преваре: Ево које су најчешће

Ако сте међу једнима од првих корисника интернета, још од деведесетих година, онда знате да су то била много једноставнија времена, интернет је користио мали број људи, а његови су корисници били анонимни и није било интернет превара. Данас се интернет показао глобалним феноменом у комуникацији и складиштењу информација, а самим тиме и идеалан начин за разне врсте превара.
Чувајте се превара на интернету (Фото: pixabay.com)

Чувајте се превара на интернету (Фото: pixabay.com)

Када је реч о интернетским преварама морате знати да оне нису ограничене на одређене групе већ су намењене свим корисницима, без обзира на радно место, образовање или интелигенцију и да сте као појединац незаштићени. Варалице имају пуно начина да дођу до вас и увере вас да имају управо оно што вама треба, користећи се притом модерним технологијама. У време глобалне кризе и велике незапослености посебно су честе преваре и оглашавања за брзу и лаку зараду преко интернета. Будите рационални и нека вас ови огласи не заведу јер, реално, нико се никада није обогатио седећи у фотељи и радом од куће зарадио милионе без икаквог претходног улагања. Разлика између виртуелног и реалног света је та што се у реалном свету обогатити можете својим знањем и трудом, а никако не брзо и лако како се то наглашава на интернету. Осим што можете остати без новца, будите посебно пажљиви и коме дајете своје личне податке јер можете остати и без личног идентитета. Крађом идентитета могу доћи до ваше мејл адресе или података с вашег банковног рачуна. Крађом идентитета могу у ваше име куповати ствари, подизати позајмице или користити новац са вашег рачуна. Најкориснији савет који вам можемо дати је – не верујте никоме, односно, не верујте интернету и не уговарајте никакве послове путем интернета.

Неке од најчешћих интернетских превара су:

Нигеријска превара Већина која користи мејл је барем једном добила такав мејл, обично је то или некакав богат трговац дијамантима, или члан краљевске породице који жели своје милионе долара пребацити на ваш рачун ради опасне политичке ситуације и бега из земље, с тиме да вама остаје барем један милион. У задње време има све више варијација на ту превару, нпр. смрт вашег непознатог рођака који вам је оставио пуно новаца. Ако одговорите на тај мејл обично добијете упуства како пребацити тај новац на ваш рачун, али да бисте то урадили прво требате платити неке таксе, обично око 2000 долара. Када једном уплатите тај новац сва комуникација са преварантом престаје. Не одговарајте на такве мејлове! Лажни добитак на лоту Ова превара у почетку је била шпанска лутрија да би се касније развиле и друге варијанте. Слично као и са Нигеријском преваром, освојили сте милион еура на лоту којег заправо нисте ни играли већ је ваш мејл изабран случајно, те се за исплаћивање добитка морају платити таксе. Као и у претходном случају, након ваше уплате преваранти нестају. Постоји и варијанта за Green Card Lottery, односно лутрија која постоји за добијање зелене карте за пребивалиште у САД-у. То је лажна верзија која тражи уплату накнаде да би вам послали лажну зелену карту за САД. Лажне интернетске странице и лажни мејлови који вас позивају на промену ваше лозинке Ово је једна од најраширенијих врста превара. Добили сте мејл од ваше банке у којем вас обавештавају да морате хитно променити ваше приступне податке нет банкингу. У мејлу се налази линк за страницу која је идентична страници ваше банке. Будите опрезни јер је то заправо копија смештена на неком другом серверу. У тренутку када ви унесете постојеће податке вашег банковног рачуна, преваранти су у стању пријавити се на исти и пребацити новац себи. Озбиљна банка никада не би мејлом тражила промену ваших података. Куповина производа по нижим ценама Када купујете онлајн производе морате бити јако опрезни јер понекад неке странице изгледају толико стварно и аутентично да је јако тешко увидети превару. Посебно опрезни требате бити кад је цена производа пуно јефтинија од осталих на тржишту, и кад продавац не нуди могућност прегледа и личног преузимања робе коју продаје на интернету. Ово нису једине интернет преваре, има их у разним облицима. Не шаљите новац никоме путем интернета уколико се претходно не саветујете с неким стручњаком, а приватне информације и податке не откривајте чак и када сматрате да комуницирате с особом коју познајете, јер свачији идентитет може бити украден и злоупотребљен.
Прочитајте још:Преко Гугла сада можете да нађете изгубљени телефон. Ево какоОтежајте хакерима: Ево како да заштитите податке које могу да вам покраду за само пар секунди!
Извор: dnevno.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА