Најновије

НАДГЛАСАНЕ СУДИЈЕ У ХАГУ: Одлука о Шешељу је преурањена!

БЕОГРАД - Судије Жалбеног већа Хашког трибунала Бахтијар Тузмукхамедов и Кофи Кумелија Афанђе, које су одбиле да потпишу захтев да Војислав Шешељ буде хитно враћен у притвор, сматрају да је одлука Жалбеног већа Хашког трибунала била преурањена и неоправдана.
Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Они су у заједничком мишљењу оценили преурањеном одлуку Жалбеног већа Хашког трибунала да се лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ до 26. маја или чим буде изводљиво после тог датума, пребаци из Србије и стави под надзор службених лица Холандије. У заједничком ставу Тузмукхамедова и Афанђеа наводи се да Жалбено веће није било упућено у поверљиве информације о Шешељевом тешком здравственом стању. Због тога би, тврде они, било разумније тумачење према којем је Жалбено веће, Претресном оставило потребан мавенарски простор како би оно извршило своју правосудну функцију, која обухвата сагледавање свих фактора релевантних за повлачење привременог пуштања на слободу. "Осим тога, Претресно веће, према одлуци већине чланова Жалбеног већа, тек треба да изврши процену Шешељевог могућег даљег привременмог пуштања на слободу, а да притом размотри евентуалне новоприкупљене информације о Шешељевом здравственом стању. Имајући у виду конкретне и специфичне околности овог предмета, тумачење којим се претресном већу одузело дискреционо овлашћење у спровођењу налога Жалбеног већа могло би се крајње неповољно одразити на права оптуженог", наводи се у заједничком мишљењу Тузмукхамедова и Афанђеа. Закључак двојице судија је да је упркос налогу Жалбеног већа да се Шешељево привремено пустање на слободу сместа повуче, Претресно веће само поступило на разуман начин када је налог Жалбеног већа протумачило у интересу ефикасности и правде, па стога сматрају да је одлука већине чланова Жалбеног већа преурањена и неоправдана. Налог Жалбеног већа нису потписала двојица од пет судија - Тузмукхамедов и Афанђе.
Прочитајте још:Тито је сахрањен у Београду као припадник тајног ватиканског друштва Пилигринских фратараОЧЕКУЈУ УДАР? Русија подигла зид и ископала 100км ровова на граници са Новорусијом!
Извор: Политика/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА