Најновије

Додик: Америчка амбасадорка признала да је циљ укидање Дејтонског споразума

БАЊАЛУКА - Хвала америчком амбасадору што је признала оно што ми сви знамо – да је намјера унитаризација БиХ и укидање Дејтонског споразума. У том случају, Српска враћа оно што је унијела у садашњу БиХ, а свакако је од ње у том смислу и старија, истиче председник Републике Српске Милорад Додик.
Додик (Фото: ЈуТјуб)

Додик (Фото: ЈуТјуб)

Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је америчком амбасадору у БиХ Морин Кормак што је отворено саопштила да свих протеклих година није било искрене намере да се очува изворни Дејтонски мировни споразум, него да се иде на његово укидање и унитаризацију БиХ, те поручио да у том случају Српска има право да врати своју државност коју је унела у тај међународни уговор. Додик је напоменуо да је Република Српска у Дејтонски споразум унела своју државност, територију, институције, вољу народа, да се жртвовала да би успоставила мир. „Српска је постојала прије овакве БиХ и старија је од ње овакве. Српска, ако неко тврди да Дејтон треба укинути, има право на све оно што је прије тога имала – своју територију и границу, своју граничну полицију, своју војску, своје порезе…“, истакао је Додик у интервјуу Срни, поновивши да Српска није за укидање Дејтонског споразума, него за његово очување и доследну примену. Говорећи о ставовима које је амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак изнела у својој најновијој колумни – да је због чланства у ЕУ потребна уставна реформа у БиХ, те да је остварен првобитни циљ Дејтона – да оконча рат и да се сада поставља питање његове улоге данас, Додик је рекао да је неуобичајено да амбасадор САД на овај начин показује свој однос према међународном уговору и да је видљиво да госпођа Кормак или они који су у њено име писали ту колумну показују потпуно непознавање ствари „које сеже далеко у политички и правни дилетантизам“. „Њој вјероватно није познато да постоји конвенција о међународним споразумима потписана у Бечу, која говори о томе да се међународни споразуми морају поштовати и примјењивати и да у том погледу нема никакве дилеме“, каже Додик. Он је напоменуо да потписивање Дејтонског споразума није било само у функцији мира, што наравно јесте једна од ствари која је била веома важна, него је на тај начин успостављен и политички систем у БиХ који је прецизиран Уставом. „Говорећи о томе да они који су тај међународни мировни споразум писали у САД нису очекивали да ће он успјети у смислу одрживости, амерички амбасадор нам саопштава да је то од почетка с америчке стране била превара, а да смо једини проблем ми Срби, који смо упорни да бранимо своју аутономију и Српску“, сматра Додик. Додик је оценио да Кормакова очигледно жели да потпуно разгради изворни Дејтон, да нестане Републике Српске, да нестану њена права, а да направи унитарну БиХ, те упозорио да БиХ неће преживети овакве амбасадоре који не поштују међународне уговоре. „Она нема појма гдје је дошла… Коначно би нешто требало да прочита од свега тога да би могла да разумије, ако уопште може да схвати, и да се понаша у складу са праксом и документима ове земље као што је Устав, а не да се на овакав начин покушава уплести у унутрашње ствари једне земље“, истиче Додик. Председник Српске напомиње да је Кормакова од почетка прихватила концепт унитаризације и да све што се може чути од лидера СДА Бакира Изетбеговића може се чути и од ње – ту нема никакве разлике.
Прочитајте још:Ђурђев: „Српска лига“ је за саборност патриотских снагаОВО МОРАТЕ ВИДЕТИ: Ивановић из „Наши“ разоткрио отровне састојке хрватских производа (ВИДЕО)
„Она коначно мора да постане амбасадор САД, а не да буде амбасадор Бошњака у БиХ. Ако успије то да уради, можда ће нешто и научити и неће отићи одавде не схватујући ни зашто је дошла, нити гдје је била“, наводи Додик у инервјуу Срни. Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА