Најновије

"ФАЈЛОВИ ВИКИЛИКСА": Америка планирала државни удар у Сирији пре 2011. године

ЛОНДОН - Оснивач Викиликса Џулијен Асанж у својој новој књизи "Фајлови Викиликса" наводи да су САД планирале да свргну владу Сирије много пре почетка побуне 2011. године.
Асанж (Фото: ЈуТјуб)

Асанж (Фото: ЈуТјуб)

У интервјуу за Раша тудеј Асанж је представио поглавље о Сирији, које се бави догађајима из 2006. године и телеграмом који је послао амерички амбасадор у Дамаску Вилијам Робак, а односи се на план за свргавање режима председника Башара ал Асада у Сирији. - План је био да се користи велики број различитих фактора за стварање параноје унутар сиријске владе, путем претеривања и страха од државног удара - каже Аснаж. Асанж је додао да је наозбиљнији део плана био да се подстакну тензије између шиита и сунита. Конкретно, то је значило да се шире лажне гласине да Иран покушава да преобрати суните, као и да се ради са Саудиском Арабијом и Египтом како би се створила перцепрција која ће отежати утицај Ирана, као и утицај сиријске владе на становништво. Асанж је нагласио да је телеграм америчког амбасадора Робака забрињавајући и да се такви телеграми често морају читати између редова. - Да би схватли шта се догађа у Сирији, морамо сагледати регионалне савезе. Део проблема у Сирији је што има велики број америчких савезника који је окружују, првенствено Саудијску Арабију и Катар, који узимају новац и оружје, а Турска је, такође, озбиљан играч - каже оснивач Викиликса. Према његовим речима, свако од њих има своје хегемонистичке амбиције у региону. Како додаје, нема сумње да је у тој групи и Израел, и ако би се Сирија дестабилизовала, он би био у позицији да заувек задржи Голанску висораван и чак да придода још територије. - Тако дакле имате бројне играче око Сирије, који траже начин да одгризу неки комад... - предочио је Асанж.
Прочитајте још:РУСКА АРМАДА СТИЖЕ У СИРИЈУ: Путин послао разараче, авионе и пешадију, НАТО дигао узбуну! (ВИДЕО)БАБА ОДЛЕПИЛА: Клинтонова вређала Путина
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА