Најновије

ПРЕДИЗБОРНА ПАТКА: Вучић и Николић ипак нису разговарали данас?!

Премијер и председник Србије, Александар Вучић и Томислав Николић, нису се данас састали, како су пренели бројни медији, потврђено је у оба кабинета.
Вучић и Николић - (Фото: ЈуТјуб)

Вучић и Николић - (Фото: ЈуТјуб)

Из Владе је најављено да ће се Вучић у четвртак у подне обратити новинарима у вили „Бокељка“.

Вучић тражи одобрење за расписивање избора

Премијер Александар Вучић затражиће у недељу од ГО СНС одобрење да пре страначке скупштине одлучи о расписивању ванредних парламентарних избора. Како је саопштила Служба СНС-а за информисање, Вучић је заказао седницу Главног одбора за недељу 17. јануар, а на њој ће се разговарати о актуелној политичкој ситуацији. Скупштина Српске напредне странке заказана је за 13. фебруар. Вучић је изјавио јуче да одлуку о изборима не може да донесе сам и најавио да ће разговарати о томе са сарадницима, министрима и председником Србије. „Надам се да ће грађани Србије ускоро имати прилику да изаберу боље“, рекао је Вучић јуче, а упитан да ли то значи да ће бити и ванредних парламентарних избора, премијер је рекао да њих сви желе. Иначе, опција ванредних избора се више пута помињала током 2015. године, а иако се већина високих функционера СНС у јавности изјашњавала да јесте за излазак на биралишта, касније је саопштавано да Вучић није био за ту опцију. Последњи пут се о томе говорило у октобру, када је Вучић рекао да би „било неодговорно да се иде на изборе“.

Избори најраније 24. априла

Грађани Србије пре 24. априла не би требало да очекују излазак на биралишта, чак и у случају расписивања ванредних парламентарних избора, јер је то најранији датум одржавања покрајинских избора. Наиме, уколико премијер Александар Вучић одлучи да врати мандат, ванредни парламентарни избори би требало да буду одржани истовремено са покрајинским, с обзиром на раније поруке да је то најекономичније решење, па би тако и они били најраније 24. априла. Спекулације о ванредним републичким изборима поново су покренуте након јучерашње изјаве премијера Вучића, који је рекао да они који су незадовољни имају право на то, а да ће имати и прилику да изаберу оне које сматрају бољим на изборима „које сви желе“. Рачуница око одржавања покрајинских избора је јасна — с обзиром да је актуелни сазив војвођанског парламента конституисан 22. јуна, избори најраније могу да буду одржани 24. априла, у ком случају би морали бити расписани 22. марта, а најкасније 22. маја. То је јуче потврдио и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који је рекао да ће покрајински избори бити одржани између 22. априла и 22. маја. Од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 30 дана, ни више од 60 дана, пише у покрајинској скупштинској одлуци о избору посланика. Кад је реч о парламентарним изборима, њих расписује председник републике на предлог Владе, а од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана. У том случају, уколико би избори били одржани 24. априла, морали би бити расписани најраније 24. фебруара, а најкасније 10. марта. Уколико би општи избори били одржани 22. маја, што је према најавама за покрајинске изборе последњи рок, морали би да буду расписани најраније 7. априла или најкасније 23. априла. Претходни покрајински и локални избори одржани су 6. маја 2012. године, па ће у мају или почетком јуна осим мандата одборника у Скупштини Војводине престати и мандати у већини локалних парламената у Србији. Када су у питању локални парламенти, њих расписује председник Скупштине Србије, а они се морају спровести најкасније 30 дана пре краја мандата одборника којима истиче мандат. Од дана расписивања избора до дана одржавања не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана, каже Закон о локалним изборима.
Прочитајте још:
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА