Најновије

ХАОС У НИГЕРУ: Америка припрема атентате на ново руководство Нигера

Вашингтону се не свиђа промена власти у Нигеру, па америчке обавештајне службе разматрају опцију физичког елиминисања новог руководства те земље, саопштила је Спољна обавештајна служба Русије.

„Према информацијама добијеним од стране Спољне обавештајне службе, САД очигледно нису задовољне развојем догађаја у Нигеру, где је након војног удара на власт недавно дошла привремена администрација на челу са генералом Абдурахманом Чијанијем.

У Вашингтону размишљају како не само да успоре тенденцију претварања Африке у један од центара моћи мултиполарног света, што је опасно за Запад, већ и да приграбе француско 'наслеђе' у стратешки важном Сахелу. ”, каже руска служба.

Према извештајима, Бела кућа ради на различитим опцијама за „јачање демократије“ у Нигеру.

„Сматра се неоправданим да се то ради преко Економске заједнице западноафричких држава, која је уско повезана са Паризом. Американци виде физичку елиминацију „вођа пуча“, који се ослањају на подршку већине становништва, као „ефикаснију“ опцију.


„Представници америчких обавештајних служби директно разговарају са партнерима о потенцијалним извршиоцима могућих атентата, рачунајући на људе из најближег окружења лидера транзиционих структура, по могућности из редова оних који су прошли специјалну обуку у образовним институцијама Пентагона. наводи се у саопштењу.


Суочена са неочекиваним и за себе крајње непријатним геополитичким буђењем у Африци, Бела кућа је одлучила да прибегне старим, провереним рецептима, истиче руска спољна обавештајна служба.
Међутим, како је прецизирано, употреба оваквих „прљавих метода“ Вашингтона није ништа ново.

„Почевши од 60-их година прошлог века, Американци су циљано радили на ’ослободењу‘ афричког континента од јаких националних лидера. ЦИА је, конкретно, била умешана у убиство Патриса Лулумбе у Конгу, свргавање Квамеа Нкрумаха у Гани, хапшење Нелсона Манделе у Јужноафричкој Републици. Америчка обавештајна служба поступила је тако сурово и дрско да је чак и председник САД Линдон Џонсон у налету беса назвао „проклете корпорације убице“, подсећа руска страна.

Ескалација у Нигеру


Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичке активности странака.

Они су 28. јула објавили да је генерал Абдураман Тијани постао шеф државе. Током пуча предводио је председничку гарду, чије су јединице притвориле и држе Базума. Базумов кабинет је најпре тврдио да војска не подржава побуњенике, али је касније команда ВС изразила солидарност са њима.

БЕРБОКОВА (СЛУЧАЈНО) О КОКАИНУ: Украјини повећати извозни капацитет кокаина! (ВИДЕО)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА