Најновије

ПРЕД ВРАТИМА ЕКОНОМСКОГ СЛОМА: Хрватска све више тоне!

Према подацима Еуростата, у Хрватској све више људи одлази у превремену пензију, а алармантно је да је Хрватска на самом дну европске лествице.

Хрватска (Фото: Јутјуб)

Старосних пензија је само 40 одсто, док је европски просек чак 77 одсто. По томе су Хрвати на самом дну европске лествице, пише Дневник.хр.
А колико је ситуација алармантна показује и податак према ком је, од укупног броја пензионера у Хрватској, њих чак 75 одсто млађе од 50 година. Исто тако, њих само пет одсто је старије од 65 година. 
- Ја бих рекао да цури у овој земљи на све стране, да су подаци такви да нас запањују. Сви су демографски показатељи негативни. Уз све ово што смо изговорили Хрватска још нестаје природним путем, можда чак на нивоу 20.000 особа годишње - упозорава демограф Стјепан Штерц. 
На једног пензионера данас у Хрватској долазе један-два запослена, што је дугорочно неодрживо. 
- Људи све чешће иду у пензију јер желе неки свој мир. Јер данашње време и данашњи свет рада је битно другачији, то је својеврсна социјална џунгла и закон јачег. Раде се својеврсни технолошки вишкови на начин да се људе упућује у превремену пензију и то са подстицајним отпремнинама - наглашава Силвано Хреља из Хрватске странке пензионера. 
За пензије издваја 36 милијарди куна годишње. Од доприноса се приходује тек 21 милијарда. Стабилизација пензионог система биће сигурно и један од главних задатака будуће Владе. Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА