Најновије

Путин одложио посету Оланду због спора око Сирије

Председник Русије Владимир Путин одложио је планирану посету Француској због спора око Сирије, саопштило је франуцуско председништво.

Владимир Путин (фото: kremlin.ru)

Пути је требало да дође у Париз 19. октобра, али је то померено, јавља ББЦ.
- Јутрос је било контаката између Кремља и Јелисејске палате како би се Путину понудила радна посета са Сиријом као темом и која би искључила све остале догађаје у којима би Оланд могао да учествује. Као одговор на тај предлог Русија је управо сугерисала да жели да одложи посету планирану за 19. октобар - рекао је тај извор. 
Председник Русије је требало да отвори нову руску цркву и да посети изложбу руских уметника у главном граду Француске. 
Оланд је јуче сугерисао да би Русија могла да се суочи са оптужбама за ратне злочине због бомбардовања другог по величини сиријског града Алепа и навео да би то суђење могло да се одржи пред Међународним кривичним судом (ИЧ) у Хагу. 
Оланд је у интервјуу за француску телевизију ТМЦ рекао и да ће можда одбити да се састане са руским председником Владимиром Путином, који би следеће недеље требало да посети Француску. 
Русија је прошле недеље ставила вето на француски нацрт резолуције у Савету безбедности УН, којим се тражи окончање ваздушних напада и војних летова изнад Алепа. Званична Москва негира нападе на цивиле и истиче да су њена мета терористичке групе у Сирији. 
Ни Русија ни Сирија нису чланице Међународног кривичног суда, напомиње британски Би-Би-Си. 
- Има људи који су у данашње време жртве ратних злочина. Они који чине та дела ће морати да буду позвани на одговорност, укључујући пред ИЧ-ом - рекао је Оланд. 
- Уколико примим Путина, рећи ћу му да је то неприхватљиво. То би могло озбиљно да угрози имиџ Русије - истакао је председник Француске. 
Претходно је шеф француске дипломатије Жан - Марк Еро изјавио да ће француски председник узети у обзир ситуацију у Алепу приликом доношења одлуке да ли ће се састати са шефом руске државе Владимиром Путином када дође у Париз 19. октобра. 
- Не слажемо се са оним што ради Русија, бомбардујући Алепо. Француска је одлучна, као никад до сада, да се сачува становништво Алепа - рекао је Еро. 
Уколико председник Оланд одлучи да се састане са Путином то неће бити размена љубазности, додао је он. 
Из Кремља је јуче саопштено да Путин и даље планира да посети Француску крајем овог месеца иако је његов француски колега рекао да није сигуран да ли ће га примити. 
- Припреме за Путинову посету Паризу се настављају - рекао је портпарол Дмитриј Песков новинарима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА