Најновије

Захарова о рачунима РТ: Не дозвољавамо да нас вређају!

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је новинарима ситуацију са затварањем рачуна телевизије РТ у Великој Британији током интернет-преноса конференције за новинаре Сверуског телевизијског такмичења које се одржава у Великом Новгороду.

Марија Захарова (Фото: РИА новости)

„Став је недвосмислен: не дозвољавамо да нас вређају. Вратићемо истом мером“, рекла је Захарова.
Она је истакла да „очигледно треба да се дође до одређене фазе да би се одреаговало и показало оно што раде у огледалу. Да се нађу у истој ситуацији. То је веома ефикасно, али то није наш избор“. У понедељак је британска банка „Нешенел Вестминстер“, која пружа услуге РТ, затворила рачуне те телевизије. Британски министар спољних послова Борис Џонсон је, говорећи у британском парламенту, рекао да је одлука о затварању рачуна РТ била независна одлука банке. Избори показали дубоке поделе у Црној Гори Резултати црногорских парламентарних избора 18. октобра показали су дубоке поделе у друштву када је у питању приступања Црне Горе НАТО-у изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Генерално, резултати парламентарних избора 16. октобра су показали дубоку подељеност у црногорском друштву по низу питања, првенствено у погледу спољне политике и приступања НАТО-у“, рекла је она.
Захарова је изразила наду да ће нови парламент и влада слушати мишљење црногорског народа.   „Готово половина бирача је гласала за партије које су за референдум о овом питању“, напоменула је она. Руска званичница је рекла да је у извештају ОЕБС-а о изборима указано на ограничење слободе изражавања у црногорским медијима што је, како наводи, утицало на приступ бирача аналитичким информацијама. Захарова је додала и да треба истражити случај хапшења осумњичених за припрему напада на изборни дан. Русија још увек није добила од САД доказе о хакерским нападима Москва још увек није добила од САД било какве доказе о наводним хакерским нападима Русије на америчке институције, рекла је Захарова. „Ниједном није било никаквих података, никаквих  лозинки, никаквих референци“, истакла је она. Она је додала да да неуспех Вашингтона да пружи било какве доказе који показују да су оптужбе првенствено усмерене на унутрашњу публику у оквиру председничке предизборне кампање.
Покушаји да се избор председника сведе на оптужбе на рачун Русије недостојни су једне велике силе. „Ово је глобална срамота“, додала је она.
Раније је сајт „Викиликс“ објавио електронску преписку коју су украли непознати хакери из система Националног комитета Демократске партије. Према верзији штаба Хилари Клинтон, у упад су наводно умешани руски хакери. Министарство националне безбедности САД и директор националне обавештајне службе САД Џејмс Клепер саопштили су да иза сајбер-напада на политичке организације у земљи стоји Русија.
Москва је више пута негирала умешаност Русије у сајбер-нападе. Предизборна кампања САД катастрофа и глобална срамота Захарова је током конференције за медије назвала кампању за председничке изборе у САД „кампањом-катастрофом“ и „глобалном срамотом“. „Надам се да ће они, након што обаве своју кампању-катастрофу, мислим на предизборну кампању… Ја као особа која је радила у области информационих технологија, сматрам да је то кампања-катастрофа. Надам се да ће ми опростити колеге у свим земљама, али мислим да је ово нека глобална срамота“, истакла је она. rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА