Најновије

ЈОШ ЈЕДАН НУКЛЕАРНИ ФРОНТ: Американци поставили ракетне системе у Кореји, Кинези се спремају за рат са САД

Шефови комунистичке партије у Пекингу су бесни јер су САД послале своје импресивне одбрамбене (Тhaad) анти-ракетне системе за обарање севернокорејских ракета.

Thaad (Фото: Јутјуб)

Рапоређивање је почело након што је Ким Џонг Ун провео последњих неколико година у тестирању испаљивања ракета дугог домета и само прошлог месеца је тестирао још једну нуклеарну бомбу.
САД – уплашене да би севернокорејске ракете могле једног дана погодити њихове градове на западној обали – су се зарекле да ће заштити свој пролаз на југу.
Али план је разбеснео кинеске војне шефове.
Они су дубоко огорчени снажним америчким војним присуством у свом дворишту и параноични су по питању тога да би анти-ракетни систем могао да се искористи за неутралисање њихових ракета.
Комунистичка држава подржава суседну Северну Кореју, делимично јер се боји да ако држава пропадне, то ће довести до хаоса на њиховом прагу и повећати моћ САД-а у региону.
Стручњаци верују да је рат између Кине и САД-а већ био на помолу, како су се обе државе наоружавале до зуба у припреми за будући светски обрачун на Пацифику.
Тензије расту како је Пекинг заузео острва у Јужном кинеском мору за која његови суседи инсистирају да припадају њима.
Америчко распоређивање ракета у Јужну Кореју могу само распламсати тензије.
Упечтаљиво, део коментара за People's Daily, званичника кинеске комунистичке партије гласи: “Ако САД и Јужна Кореја нашкоде интересима стратешке безбедности земаља у региону, укључујући и Кину, онда су они предодређени да плате цену за то и приме одговарајући контра-напад.“
“Као и свака друга земља, ни Кина не може бити нејасна ни равнодушна по питању безбедности која утиче на њене основне интересе.“
Примедбе су стигле након што је кинески министар иностраних послова Генг Сахуанг позвао САД и Јужну Кореју да обуставе планове, који ће наводно бити стационирани на голф терену на југоистоку земље.
Он је рекао: “Ми и даље понављамо свој став да распоређивање Тhaad ракетног система од стране САД и Републике Кореје неће решити бриге, допринети денуклеаризацији на корејском полуострву или помоћи да се постигне мир и стабилност.“
Генг није показивао знаке посустајања, упозоравајући да ће Кина предузети “неопходне мере ради заштите своје националне безбедности.“
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА