Најновије

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ГУБИ КАЛИФАТ: Мосул и Рака падају, а борба се сели у Европу!

Бивши припадници Исламске државе тврде да су лидери те терористичке организације свесни да ће изгубити самопроглашени калифат у Ираку и Сирији.

Припадници Исламске државе свесни да губе Ирак (Фото: Јутјуб)

Како пише "Индипендент", команданти џихадиста ће морати да прихвате да је једини начин за вођење "светог рата" напад на западне државе.
Двојица Белгијанаца, који су напустили редове Исламске државе, тврде да су убиства неких од команданата, као и страх од издаје допринели томе да та паравојна формација изгуби велики део територије који је држала под контролом.  Истовремено, група је изгубила и значајну количину тешког наоружања и сада на располагању има углавном лако оружје, аутомобиле којима врши самоубилачке нападе и импровизована експлозивна средства.  - Када је Исламска држава преузела оклопна возила и Хамвије од ирачке војске, могла је брзо да се креће, међутим, у бомбардовањима је велики део опреме уништен, тако да кретање терористе учинило само још лакшим метама - навео је Рашид, који је радио као механичар у Белгији пре него што је отишао у Сирију.  Додаје и да лидери ИД сада уместо о џихаду све више говоре о рибату, што значи одбрану територије, без жеље да се напредује.  - ИД има ракете земља-ваздух, али не могу да обарају модерне авионе. ИД има и добре стручњаке за експлозив, али када су Американци и Руси кренули да бомбардују, аутомобили са бомбама су уништени, а и велики број волонтера, потенцијалних самоубица се повукао. Ипак, они и даље могу да припреме људе за самоубилачке нападе у Европи и то може да начини далеко већу штету. Многа браћа мисле да Мосул не може да се одбрани, да Рака не може да се одбрани... Борба се преноси у Европу - истакао је Рашид. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА