Најновије

ДРАМАТИЧНО, РУСИ И СРБИ НА НИШАНУ НАТО: Шеф војних снага Алијансе Петр Павел поновио претње нашој земљи!

НАТО пакт опет, без икаквог конкретног повода и разлога, прети Србији ратом! Чешки генерал Петр Павел, председник Војног комитета НАТО, јуче је у Прагу на конференцији под називом "Хибридне операције против НАТО и пропагандне дезинформације" рекао да Русија не сме да ратује са Западом јер има много слабију армију, али и због тога што у Европи има само Србе за савезнике!?!

Генерал Петр Павел (Фото: Јутјуб)

Павел, који је на нашим просторима постао познат када је у септембру Србији и Републици Српској запретио агресијом (видите оквир), истакао је да су Руси свесни своје војне немоћи, па због тога стално прете нуклеарним оружјем и на силу праве непријатеља од ЕУ и САД!

Ратна атмосфера

Чешки генерал је, изигравајући политичара, оценио да руски председник Владимир Владимирович Путин "преживљава на власти" тако што фабрикује спољног противника и константно ствара ратну атмосферу. - Иако има способнију армију него пре 15 година, Русија још није у стању да буде конкуренција Западу, чега је руско руководство свесно. А и у Европи, на Балкану, за потенцијалног савезника имају само Србију... Зато често прете да ће употребити нуклеарно оружје које треба да прикрије слабости у области конвенционалних снага. Москва не размишља о рату зато што би то у суштини био нуклеарни рат. Русији одговара да ствара спољашњег непријатеља зато што то омогућава садашњем режиму да преживи. Преживљавање режима у стању у каквом је сада јесте главни мотив руског руководства - нагласио је Павел. Нико у Влади Србије није јуче званично коментарисао нову провокацију челника НАТО пакта. Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић, на другој страни, подсећа да је овај војни савез продужена рука западне војне индустрије која се богати у атмосфери претњи и наоружавања. - Они зарађују како на ратовању, тако и на претњама и заоштравању ситуације. Користећи овакву реторику, НАТО челници заправо стварају аргументе за јачање војне индустрије и тако притискају чланице овог пакта да дају што више пара за оружје. Осим тога, у НАТО осећају да као реликт Хладног рата губе тло под ногама, па будућност једино виде у притисцима и уценама. Кад је реч о Србији, јако је важно да ми, упркос свим провокацијама, сачувамо неутралну позицију - подвлачи Јовановић.

Криза у односима

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да Русија и НАТО због кризе у односима све чешће помињу рат. - Запад стално упозорава на то да би Руси зачас освојили Балтик, односно Естонију, Летонију и Литванију, стално тврде да Москва има велику предност. Русија, с друге стране, подсећа грађане где су нуклеарна склоништа, како случајно не би заборавили... И једни и други све време спомињу ново наоружавање. Ипак, нуклеарни рат није могућ. Све је то у домену психолошког ратовања, које воде преко других држава, па и преко Србије - закључује Јакшић.

Павел: "Опасни руски утицај"

Подсетимо, генерал Петр Павел је у септембру на конференцији Војног комитета НАТО у Сплиту чак најавио и нови рат на Балкану, директно запретивши Србији и Републици Српској. Као разлог за рат, Павел је навео "јачање опасног руског утицаја", који представља све већу претњу по безбедност НАТО чланица. - Опасност од сукоба на Балкану и даље је јако велика. Ситуација у овом региону је далеко од стабилне. Балкану данас прети исламски тероризам, али и опасни руски утицај - навео је Павел. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА