Најновије

ПАТРУШЕВ: Ми смо спремни на сарадњу са Америком, али она нас сматра претњом

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев изјавио је да је Русија спремна на сарадњу са САД, али и указао да је Вашингтон Москву уврстио на исту листу претњи као терористичку организацију "Исламска држава".

Патрушев (Фото: ТАСС)

"Спремни смо на сарадњу са нашим америчким колегама уколико је заснована на једнакости и обостраном поштовању наших интереса. Међутим, Русија је на листи уз друге претње по америчку националну безбедност. Не можемо да се не запитамо - шта је то навело Вашингтон да на исту листу стави Русију, уз вирус еболе и `Исламску државу?", запитао се Патрушев.
Петрушев је нагласио да су, такође, спорни и начини на које Америка планира да одговори на такозване руске претње, преноси ТАСС.
"На пример, они распоређују своје противракетне системе близу наших граница. Ти системи могу бити употребљени за лансирање крстарећих ракета које могу да покрију многа руска постројења од стратешког значаја. Наравно, Американци негирају сличну могућност, али не могу да дају чврсте аргументе за то", каже Патрушев.
Он је, такође, подсетио на саопштења Вашингтона да су противракетни системи у Европи усмерени само против Ирана.
"Ту се поставља и легитимно питање - зашто је војна база Девеселу у Румунији активирана након постизања нуклеарног споразума са Ираном?" упитао је Патрушев.
Он је напоменуо да Русија верује да су самонаметнута изолација и покушаји изолације других земаља контрапродуктивни.
"Русија сматра да су у модерном међународном окружењу опције изолације или покушаји изолације других држава контрапродуктивни. Искуства из модерне историје показала су да ће се односи између Русије и САД, пре или касније, нормализовати. Даље погоршање односа није у интересу Москве ни Вашингтона", додао је Патрушев.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА