Најновије

ВУЧИЋ НА РТС: Унија први приоритет! (ВИДЕО)

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да неће бити катастрофа ако се до краја године не отворе даља поглавља у приступним преговорима са ЕУ.

Вучић на РТС (Фото: ЈуТјуб)

Он је, гостујући у емисији Упитник упитан за дијалог Београда и Приштине као услов за отварање нових поглавља, рекао да, када је реч о телекомуникацијама, Албанци на Косову имају свој позивни број који су узели од Монака, а да ми и даље држимо Телекомову мрежу за наше људе на северу покрајине. Подсетио је да је Србија изгубила своје војно присуство на Косову и Метохији 1999. године, да је Косово једнострано прогласило независност 2008, и да се сада у тим оквирима крећемо. „За нас је најважнније шта ће Срби да имају. Тражили смо да се њима не уводи нови позивни број, као и да у наредне три године, пре него што дође до даљих приватизација у телекомуникацијама, имамо право на нашу мобилну мрежу. На северу имамо предајнике, али нам не дају за централно Косово“, објаснио је Вучић. Што се Трепче и Газивода тиче он је нагласио да је то питање имовине и да о томе није преговарано. „То су ствари које нису лаке, али ако буде било разумевања у ЕУ можемо да постигнемо добре резултате“, уверен је премијер. Казао је да мисли да ће бити отворена даља поглавља, али да није катастрофа ако то не буде, већ да је важно да спроведемо потребне реформе. Србија је, према њеним речима, спремна да отвори поглавља око јавних набавки, просвете и образвања, као и многа друга.

ЕУ нам је од суштинског значаја,то се не мења

Вучић каже да није чуо када је шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио да ако Србија буде морала да бира између ЕУ и Русије изабраће Русију, те поручује да је Србија сасвим сигурно на путу према ЕУ. "Политика Србије је да смо на путу ЕУ, знам да је популарност Уније у Србији тренутно на најнижем нивоу, али волео бих када би грађани Србије схватили да нам је Унија од суштунског значаја", рекао је Вучић. Додао је да се ради на одблокирању дијалога у Бриселу, али да је у свему томе важно да освојимо вредносни систем који постоји у ЕУ. "Знате зашто су многи у Риги на скупу 16 плус Кина желели да уговоре билатералу са Србијом, зато сто Србија напредује, и сви су заинтересовани за сарадњу. Добио сам шест позива за одлазак у земље ЕУ, јел' то мало", запитао је. Додао је и да смо се с Русијом састајали више него у ранијем периоду, с Кинезима такође, с Американцима на највишем нивоу, али, како је приметио, "све то можете ако покажете да штитите и чувате себе и не дозвољавате да вас газе". Премијер је истакао да Србија стратешки мора да има добре односе са САД и Русијом. Он је, констатујући да постоје компликовани односи, подсетио да је Србија војно неутрална, да има добре односе са НАТО-ом, преко Програма партнерства за мир, и да има добре и све боље односе са руском војском, као и белоруском. Србија, према његовим речима, жели унапређење војне сарадње, као и војноекономске сарадње, те је најавио да ће ускоро отпутовати у Брисел на састанак са генералним секретаром НАТО Јансом Столтенбергом. „Нама је НАТО важан јер је дао гаранције за заштиту грађана на Косову и Метохији", подвукао је он. Поновио је да је политика Србије да се налази на европском путу, те да зна да је популарност Уније сада код нас на најнижем нивоу. „Лично сматрам и волео бих да грађани сем емоција, чују шта мислим, јер водим владу, гледам финансије и вредности. Нама је ЕУ од суштинског значаја", нагласио је Вучић. Он је, када је реч о отварању поглавља казао да ће и вечерас имати разговоре с тим у вези.

"Шпијуни неће управљати овом земљом"

Могу да се сложим са оценама да странци имају своје агенте "у срцу и полиције и политике", рекао је Вучић. Он је рекао да зна име агента који је одавао тајне страним службама, зна име агента стране службе који је податке узимао, али да неће о томе да говори. "И постојала су лица која су носила 'савамала демолишн тим' на прослави у америчкој амбасади", рекао је Вучић гостујући на РТС. Он је, међутим, рекао да неће да говори о именима, али да може да се сложи с оценом да странци имају своје агенте "у срцу полиције и политике". "Управо зато се свом жестином борим за независну и суверену Србију", додао је Вучић и поручио да шпијуни неће управљати овом земљом.

Браћа Битићи убијена злочиначки

Вучић је изјавио да би дао све да се истражи убиство браће Битићи јер не жели да држава крије убице и злочинце и одбацио инсинуације да истрагу успорава то што је у случај био укључен бивши командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури, сада функционер СНС. "Дао бих све да се тај злочин истажи, јер никада нећу да кријем убице и злочинце јер је то недозвољиво, катастрофа и све најгоре говори о држави", рекао је Вучић и истакао да је злочин против браће Битићи страшан, да су убијени без кривице и да нису учинили било какав злочин против Срба. Он је рекао и да је све радио, више него било ко други, да се убице пронађу и да ће наставити то да ради, наводећи да је тиме јасно ставио до знања шта је српска политика. Вучић је истакао да је слао и министра Небојшу Стефановића и бившег министра Николу Селаковића "на места на која се не шаљу лако људи" да дођу до информације о злочину. Чињеница је, рекао је Вучић, да је Гури био велики пријатељ НАТО и САД после убиства, те да је 2001. године заједно са америчким амбасадором био у Бриселу у седишту НАТО, а одатле ишао и у НАТО базу у Штутгарт код команданта НАТО. "А сада, зато што је члан Вучићеве партије... Како вас није срамота, шта мислите да немам образа, да ћу да трпим да ме неко шутира у главу, да не смем да одговорим чињеницама. Важније ми је шта ће људи у Србији да мисле него дан живота, а камоли дан власти", рекао је Вучић. Никад непријатељ Америке и убица америчког народа не би добио позив у НАТО, подвукао је Вучић и додао да 13 година нико није урадио ништа по том питању, а да је сада "Вучић крив". Вучић је рекао да су три рођена брата убијена, "послагана као сардине у један гроб, а да ништа лоше нису урадили".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА