Најновије

СРБИЈИ ЋЕ СВАНУТИ АКО СЕ ТРАМП И ПУТИН ДОГОВОРЕ: Шта кажу аналитичари о новом председнику САД

Победа Доналда Трампа на изборима у САД изненадила је цео свет и по тврдњи политичких аналитичара мало ко сада може са сигурношћу да каже који ће бити његови први потези.

Путин и Трамп (Фото: kremlin.ru/ flickr.com)

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић истиче да је сада најбитније видети да ли ће Доналд Трамп заиста направити заокрет у односима САД и Русије као што је најављивао у кампањи.
- Не треба очекивати значајне промене у политици према Србији. Балкан одавно није приоритет у спољној политици САД, а не треба сумњати да ће се наставити инсистирање на европским интеграцијама, уласку у НАТО и решавању проблема Косова. За Србију би било одлично да заиста дође до нормализације односа САД и Русије јер би нам то отворило нове могућности. Вероватно би попустио притисак према нашој земљи да се стриктно определимо за Запад или Русију - објашњава Стојиљковић за портал СрбијаДанас.цом.
Он наглашава да председник САД има широка овлашћења, али да није једини који води спољну политику САД.
- Амерички бирачи су поручили да хоће промену, а тек ћемо видети да ли ће бити промена у спољној политици Америке. Председник је главни, али политику води комплетна администрација - упозорава Стојиљковић.
Да је за Србију сада најважније шта ће се догодити на релацији између Вашингтона и Москве сматра и продуцент Ројтерса Јакша Шћекић.
- Мислим да је Србија и цео овај регион далеко од радара спољње политике Америке. Србија конкретно може имати неке бенефите само у случају побољшања односа између Вашингтона и Москве. Сетите се да је Трамп изјављивао да жели да се састане са Путином и пре председничких избора у САД. Тај сусрет би био инетересантан за цео свет, а још интересантнији за Србију - тврди Шћекић.
Политички аналитичар Душан Јањић упозорава да треба бити опрезан са слављем због победе Трампа јер он неће бити потпуно самосталан у одлучивању.
- Не очекујем промене у вези са политиком према СрбијИ, али ни у региону. Сетите се да су Републиканци били на власти у Америци у време када се распадала Југославија почетком деведесетих, па шта смо имали тада - наглашава Јањић. Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА