Најновије

ПРЕКИПЕЛО ИМ: Мађари послали дронове на илегалне имигранте

ХОРГОШ- Здружене снаге војске и полиције опремљене су оклопним возилима са термовизијским камерама, уређајима за дневно и ноћно осматрање, а имају и четири хеликоптера

Мађарска војсак (Фото: Принтскрин)

За седам дана, колико војници и полицајци патролирају дуж државних граница Србије према Бугарској и Македонији, више од 500 миграната одустало је од илегалног преласка на нашу територију.
Иако је прерано говорити о ефектима владиних мера за сузбијање илегалних улазака миграната у Србију али и кријумчарења људи, утисак надлежних, као и свих који помажу избеглима је да је број миграната у нашој земљи последњих дана смањен.
Подсећамо, две главне руте којима се крећу илегални мигранти – преко Грчке и Македоније, односно Турске и Бугарске према Мађарској, а затим западу и северу Европе, пролазе кроз нашу земљу.
Заједнички тимови војске и полиције, који су формирани 22. јула одлуком Владе Србије уз сагласност председника Томислава Николића, даноноћно обезбеђују државну границу, каже за „Политику” портпарол Министарства одбране, капетан корвете Јован Кривокапић.
Иако надлежни не желе да говоре о тачном броју војника и полицајаца који тренутно обезбеђују државну границу, сматрају да имају потребан број људи да одговоре на задатке који су им постављени.
– Сви припадници војске и полиције су у потпуности спремни да одговоре на све изазове у вези са мигрантском кризом. У овом тренутку највише припадника здружених снага, а такође и припадника граничне полиције, ангажовано је на обезбеђењу државне границе у дужини од 457 километара према Бугарској и Македонији – наводи Кривокапић.
Припадници полиције, Жандармерије и војске, према процени Команде заједничких снага, шаљу се у извиђање и прикупљају податке да би се створила јасна слика о ситуацији на терену.
– Здружене снаге опремљене су борбеним оклопним возилима са термовизијским камерама, оптоелектронским средствима за дневно и ноћно осматрање, а на располагању су и четири хеликоптера за ваздушно патролирање и извиђање границе. Такође, опремљени смо и квадрициклима (четвороточкашима) за патролирање по тешко приступачним подручјима.
Уколико команда заједничких снага процени да је потребно, можемо да употребимо и дронове и беспилотне летелице за ефикасно праћење кретања и откривање покушаја илегалних упада на територију Србије – наводи портпарол Министарства одбране.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА