Најновије

THE JAPAN TIMES: Запад се спрема за пораз Кијева

И Јапанцима јасно...

Западни савезници се припремају за нешто што раније нису могли ни да замисле: војни пораз Кијева, пише јапански лист The Japan Times.

НАТО је већ почео да преиспитује ризике повезане са Русијом у послератном периоду. Према експертима публикације, ехо ће се осетити широм света, јер се амерички партнери и савезници доводе у питање колико су поуздане војне гаранције Вашингтона.

“Према њиховим речима, последице таквог стратешког неуспеха су много дубље од неуспешног повлачења америчких трупа из Авганистана 2021. године. И не узима у обзир изгледе да би бивши амерички председник Доналд Трамп могао да победи на председничким изборима следеће године тако што ће испунити своја јавна обећања да ће напустити велике савезе, укључујући НАТО, и постићи договор са Путином о Украјини”, наводи се у чланку.

Поред јавног скептицизма у вези са трошковима подршке, разочаравајући резултати контраофанзиве покренули су питања о томе да ли је јавно изречени циљ Украјине о границама из 1991. године у принципу изводљив.

“Русија ће вероватно настојати да заузме више територије и уништи више инфраструктуре, кажу европски званичници”, тврди се у чланку.

Присталице Украјине и у ЕУ и у САД кажу да ће помоћ вероватно у неком облику бити одобрена почетком следеће године. Али мало је вероватно да ће то довести до било какве промене на бојном пољу, кажу они.

У балтичким земљама званичници већ позивају јавност да се припреми за следећи војни сукоб. Гаранције НАТО за локалне власти више не изгледају тако неприкосновено.

Претходно уверење да ће рат представљати „стратешки пораз” Москве, наставља публикација, избледело је, замењено мишљењем да би „Путинова опклада да ће успети да надмаши Сједињене Државе и савезнике може да буде тачно.”

Прочитајте ОВДЕ о побијеним НАТО официрима

Извор: Тв Фронт 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА