Најновије

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА: У Београд долазе Лавров, Хан, Чавушоглу...

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио је да ће током децембра Србију посетити европски комесар Јоханес Хан, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

Очекује се и долазак министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа.
На конференцији за новинаре, Дачић је најавио и долазак представника Министарства спољних послова Малте, државног секретара за европске послове Министарства спољних послова Португала, те министра турузма Зимбабвеа.
Дачић је рекао да ће најзначајнији догађај у Београду у децембру бити 35. састанак Савета министара спољних послова земаља чланица Организације за Црноморску економску сарадњу, а централни састанак биће одржан 13 децембра. 
Лавров, који долази на министарску конференцију у Београду, 12. децембра ће боравити у билатералној посети Србији, каже Дачић, а на министарском састанку у Београду, наводи, очекује се и долазак министра спољних послова Турске Чавушоглуа, земље која од Србије преузима председавање тој организацији од 1. јануара. 
Пре тога, каже Дачић, у посету Србији долази европски комесар Јоханес Хан који ће разговарати са највишим државним руководством. 
Најавио је да ће 20. децембра у посету Србији доћи представници Мистарства спољних послова Малте и навео да је та посета важна јер ће Малта бити председавајућа ЕУ од 1. јануара. 
- Они желе да комитет за проширење Савета ЕУ одржи такав скуп у име малтешког председавања у Србији - рекао је Дачић. 
Најавио је и да ће да ће Србија учествовати 8. и 9. децембра у Хамбургу на 23. састанку министарског савета ОЕБС-а, те да ће тај скуп бити искоришћен за велики број билатералних сусрета. 
Дачић каже да ће државни буџет за 2017. годину бити додатни стуб јачања спољнополитичке позиције Србије, а да Србија треба да користи сваку прилику за јацање нашег односа са земљама које нису признале Косово. 
Говорећи о вежбама у којима учествује Србија, Дачић каже да са државама чланицама НАТО имамо далеко већи број вежби годишње него са Русијом, и да је тај однос 20 према два у 2016. години. 
- Кад год постоји нека вежба са Русијом о томе се пишу есеји у нашим медијима. Што не пишемо о вежбама са НАТО-ом - навео је Дачић. 
Он каже да се ту види и наша политика војне неутралности, те да та тема заиста не би требало да се злоупотребљава. 
- Није спорно када имамо осам вежби са САД, а спорно је када имамо две вежбе са Русијом. Можда би они више волели да имамо два сукоба са Русијом - навео је Дачић. 
Говорећи о споразуму са Кином о међусобниом укидању виза, Дачић каже да се очекује да тај споразум ступи на снагу од 1. јануара. 
Поводом недавне посете Канади, рекао је да се може очекивати промена става те државе када је реч о визама за грађане Србије будући да је сада та политика виза рестриктивна. 
Дачић је, поводом изјава после састанка премијера Хрватске Андреја Пленковића са представницима Хрвата у Србији о односу према хрватској мањини у Србији, рекао да Србија жели добре односе са Хрватском, али и да је теза да је положај Хрвата у Србији гори него положај Срба у Хрватској "трагикомична". 
Навео је и да је за куповину нових возила за Министарство спољних послова предвиђено 11 милиона динара, а не милион евра како су поједини медији писали, те да је питање да ли ће и та средства бити утрошена. 
Дачић каже да МСП има око 250 возила, од чега су 230 аутомобила у 100 дипломатско-конзуларних представништава у иностранству, те да је 60 одсто возила старије од 10 година. 
Упитан о наводима медија да је кроз Србију прошао нелегалан товар оружја које шверцује клан Рамуша Харадинаја, Дачић каже да нема никакав сазнања о томе, те да је то питање за безбедносне службе, полицију и војску. 
Дачић је, упитан о састанку саветнице председника Србије Станиславе Пак и Ђорђа Вукадиновића, рекао да не зна како да коментарише све то, а да не уђе у неке политичке воде. 
- Не верујем да то саветници сами раде, сигурно неко зна нешто о томе и постоји неки повод, да ли су то председнички избори или нешто друго, заиста не могу да коментаришем јер не знам - каже Дачић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА