Најновије

ЛАВРОВ: Америка је крива за ситуацију у Алепу

Ситуација у источном Алепу је резултат тога што Вашингтон није успео да одвоји опозицију од организације Нусра фронт, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, наступајући на конференцији „Средоземље: Римски дијалог“ у Риму.

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

- У источном делу Алепа сада видимо резултат и последње неуспехе низа спољних пријатеља сиријске опозиције да раздвоје опозицију од организације Нусра фронт, упркос обавезама које су САД преузеле на себе у јануару ове године, уверавајући нас да ће буквално за неколико седмица успети да постигну раздвајање ових групација у Сирији. За тиме је требало да уследи почетак политичког процеса, решавање хуманитарних питања, учешће разних опозиционих група у преговарачком процесу - рекао је Лавров. 
Руски министар иностраних послова је рекао да је пропуштање шансе да се реализује руско-амерички договор о Сирији била велика грешка Вашингтона. Русија и САД су 9. септембра усагласиле план о Сирији који је подразумевао, пре свега, прекид ватре и координацију операција између руских и америчких војника. Трећег октобра представник Стејт департмента Џон Кирби је изјавио да САД прекидају билатералну сарадњу с Русијом у вези с примирјем у Сирији и да задржавају само војне канале за спречавање сукоба авијација двеју земаља у ваздушном простору Сирије. - Губитак овог споразума био је велика грешка, иначе би све одавно били решено - изјавио је Лавров.  Шеф руске дипломатије је истакао да је Москва и даље спремна за компромисе када је реч о решавању кризе у Алепу. - Ми смо већ прихватили одређене компромисе, специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура већ је објавио да постоји варијанта да се борцима Нусра фронта предложи да изађу из Источног Алепа, с оружјем. И ми смо подржали Де Мистурину иницијативу, мада смо били против ове идеје, али желели смо да допринесемо спасењу живота у Алепу. Мислили смо да ће Нусра фронт успети да изађе из Алепа како би макар у самом Алепу биле прекинуте борбе и како би цивилно становништво могло да одахне - рекао је Лавров. Министар је навео да низ земаља, упркос томе, није прихватио иницијативу Де Мистуре.  „Чини ми се да је то било учињено због тога што је некоме потребно и корисно да остави источни део Алепа под контролом Нусра фронта, што је, наравно, неприхватљиво“, додао је министар. Русија је спремна да сарађује с администрацијом новоизабраног председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа у борби против тероризма уколико Вашингтон покаже такву намеру, изјавио је у петак шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. - Уколико се Сједињене Америчке државе буду усредсредиле на борбу против тероризма и уколико буду желеле да сарађују с Русијом, ми ћемо, разуме се, бити спремни за то - рекао је Лавров. Лавров се у Риму састао с америчким државним секретаром Џоном Керијем, с којим је разговарао о прекиду ватре у Сирији, као и о ситуацији у Либији и Јемену. Према речима представнице Стејт департмента Елизабет Трудо, Кери је Лаврову пренео дубоку забринутост САД због ситуације у Сирији, а посебно поводом напада на цивиле у Алепу. Лавров и Кери ће одржати нови састанак на маргинама седнице Савета министара ОЕБС-а у среду у Хамбургу. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА