Најновије

ПУТИН ЗАПРЕТИО ТРАМПУ: Ако Америка неће да сарађује, велики рат је неизбежан! (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин запретио је јуче ратом новоизабраном председнику САД Доналду Трампу.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Шеф Кремља је у свом годишњем говору о стању нације упозорио да ће избити велики рат уколико нова америчка администрација не буде сарађивала са Москвом.

Правда за све

Руски лидер је у Кремљу пред посланицима, премијером Дмитријем Медведевим, министрима и другим званичницима, као и руским патријархом Кирилом, нагласио да би потпуни прекид сарадње између Москве и Вашингтона био катастрофалан за цео свет.
- Прекид односа са САД је опасан и може довести до великог рата - упозорио је Путин.
Он је додао да је Русија посвећена пријатељском односу и равноправном дијалогу са САД искључиво на принципима правде и међусобног уважавања на међународној сцени.
- Спремни смо на озбиљан дијалог о изградњи стабилног система међународних односа 21. века. Нажалост, на том плану деценије после краја Хладног рата прошле су узалуд - рекао је руски лидер.
Према његовим речима, Русија се, за разлику од неких других, залаже за безбедност и могућност развоја не само изабраних већ свих земаља и народа, и поштује међународне законе и разноликост света.
- Надам се да ћемо ујединити снаге са Сједињеним Државама у борби против праве претње, не оне имагинарне - међународног тероризма. Потребно је подржати мирољубиве режиме, а не оне који покушавају да поремете стратешку равнотежу. Ови други су екстремно опасни и могу довести до глобалне катастрофе - навео је Путин.
Како је рекао, руска политика на Блиском истоку није опортунистичка, нити је освета због лоших односа између Москве и Вашингтона.
- Још једном, морам да кажем да руска политику на Блиском истоку не диктирају противуречни догађаји данашњице, чак ни захлађење односа са САД и ЕУ, већ дугорочни национални интерес и тренд глобалног развоја - објаснио је руски председник.

Кина и Русија за узор

Шеф Кремља је напослетку истакао да су Русији потребни међународни партнери, али да неће дозволити да они нарушавају руске интересе нити да се мешају у унутрашње ствари Русије.
- Самостално ћемо одређивати своју судбину и градити своју будућност без туђих сугестија и савета које ни не тражимо. Спремни смо искључиво за добронамеран, равноправан дијалог у утврђивању праведности и поштовања у међународним односима - казао је руски лидер.
Као пример добрих међународних односа Путин је истакао Кину.
- Руски односи с Кином су узор за међународне односе у глобалу. Они почивају на међусобном поштовању и заједничком напретку. Стратешко партнерство са Индијом је такође веома значајно и развија се јако добро - закључио је Путин.

Страх од нових конфликата

Руски председник је рекао да страхује од нових конфликата у свету.
- Забринути смо што у свету избија све више конфликата на политичкој, националној и религиозној основи, чак и у стабилним државама. Све то се догодило услед велике мигрантске кризе која је погодила цео свет, а највише Европу. Међутим, лекције из историје неопходне су нам пре свега ради помирења. Недопустиво је увлачити расколе, пакост и увреде из прошлости у наш савремени живот - навео је Путин.

Ми смо једна нација и имамо једну Русију, нико нас неће победити

Владимир Путин је јуче истакао да се последњих година Русија суочавала са много тешкоћа, али да је због тога постала јача.
- Тешкоће су нам помогле да боље сагледамо оне области у којима морамо деловати одлучније. Морамо решавати проблеме у тешким и неуобичајеним околностима, као што се често дешавало у историји. Руски народ је, још једном, доказао да је способан да одговори на изазове, да брани и заштити националне интересе, суверенитет и независност земље. Искушења су нас учинила јачим, ми смо једна нација и имамо једну Русију, нико не може да нас победи и понизи - рекао је Путин.
Он је додао да је међународна заједница агресивна према Русији.
- У то су укључени напади и оптужбе на рачун наших медија и допинг скандал због којег је руским спортистима, чак и параолимпијцима, забрањено учешће на Олимпијади. Морамо се бранити против таквих напада - нагласио је руски председник и додао да Русија никоме неће дозволити да игнорише њене интересе и да јој прети.

Борба против корупције: Ухапшен директор Роскосмоса

Само неколико сати након што је Владимир Путин у обраћању државницима поручио да ће урадити све да сузбије корупцију у земљи, ухапшен је директор Руске државне корпорације за космичке активности Роскосмос Владимир Јевдокимов. Он је приведен под оптужбом да је украо најмање три милиона долара од руске компаније за производњу авиона МИГ.
- Јевдокимову је одређен притвор од два месеца. Он ће бити у затвору до 30. јануара јер постоји основана сумња да планира да побегне из земље. Оптужен је да је илегално постао власник градилишта МиГ у Москви, које је касније препродао и тако зарадио - навео је судија.
Ако буде проглашен кривим, прети му до 10 година затвора.
Поред Јевдокимова, јуче је ухапшен и бивши директор компаније МИГ Алексеј Озеров и заменик директора фирме "Тупољев" Јегор Носков, који су такође повезани са случајем. Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА