Најновије

БРИТАНСКО-ШИПТАРСКА ЋУРКА О КОСОВУ: Спречити повратак "ужаса деведесетих" - Лондон да се укључи у дијалог

Британска посланица Алиша Кернс рекла је да је тренутак да се одреди да ли ће се досањати сан о мирној балканској интеграцији или ћемо се "вратити ужасима деведесетих". 
Алиша Кернс

Алиша Кернс

Кернс је данас, на дебати о безбедности на Западном Балкану у Доњем дому британског парламента, одржаној на њен захтев, поручила да ће се посебно говорити о безбедности на тзв. Косову и у Босни и Херцеговини.   

Она је подсетила на догађаје у Бањској, називајући их терористичким нападом, поменула је и убиство полицајца Африма Буњакуа и поново се дотакла оружја, овог пута заплењеног, а количине навеча "изузетно великим". 

"Ово оружје није типично за милитантну групу и поставља се питање: ко је и зашто подржавао нападаче Бањске? Одговор може бити у видео снимцима који су објављени после тога. Снимци приказују обуку милитаната у српској војној бази четири дана пре напада. Већина оружја имала је исте серијске бројеве као и оно које поседује српска војска. Више пута сам овде тражила да влада да оцену да ли је српска држава дала стратешку и материјалну подршку за напад у Бањској", навела је она, преноси "Коха".

Кернс је саопштила да су САД, наводно завршиле процену ко је одговоран, повезујући то са Владом Србије.

Она је истакла да је утврђивање одговорности за напад на Бањску важно, "како би се убудуће обесхрабрили такви поступци". 

Британка се дотакла и питања гласања за албанске градоначелнике у четири северне општине. Она је критиковала Европску унију што није била јасна у свом ставу у корист тзв. Косова, иако је оно, како лажно наводи, "испунило своје обавезе". 

"Овога пута САД су биле јасне да је 'Косово' испунило своје демократске обавезе. Нажалост, ЕУ је била мање јасна у својој поруци, инсистирајући да се ангажују обе стране. Међутим, упркос бојкоту Српске листе, актуелни градоначелници општина су легитимни без обзира на етничку припадност", рекла је она.  

Кернс је навела, да поводом чланства тзв. Косова у Савету Европе и "условљавања" са формирањем Заједнице општина са српском већином (ЗСО), те две ставке не би требало да буду предмет исте расправе. 

"Неки међународни представници су рекли да 'Косово' треба да буде примљено у Савет Европе само ако оснује Асоцијацију. Велика Британија би требало да се томе супротстави. Док ја не желим другу Српску Републику на Западном Балкану, у оквиру дијалога Приштина-Београд биће основана Асоцијација", приметила је она и додала да ће Британија гласати за чланство тзв. Косова у СЕ без обзира на напредак ка формирању Асоцијације, за шта охрабрује и друге савезнике да то учине.

Она истиче да Британија треба да има активнију улогу у преговорима. 

Кернс је изјавила да би, са циљем гушења безбедносних проблема, требало размотрити нови безбедносни савез између САД, Британије и земаља НАТО-а и тзв. Косова.

Прочитајте ОВДЕ о састанку Макрона и Шолца уочи посете Си Ђинпинга Паризу

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА