Најновије

Ко ће контролисати поштење политичара?

Агенција за борбу против корупције расписала је конкурс за директора тог тела, након што је Татјана Бабић поднела оставку на ту функцију. Следе нова именовања на места чланова Одбора, а судећи по најавама, она ће у најмању руку бити спорна и противзаконита.

Полагање заклетве чланова Владе (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Томислав Николић недавно је именовао Бабићеву за судију Уставног суда, након чега је њено место остало упражњено. Одбор Агенције одмах потом је расписао конкурс за функцију директора, а ево које све услове морају да испуне кандидати.
На конкурс се могу пријавити грађани Србије који нису осуђивани на казну затвора од најмање шест месеци и за кривично дело које бих их чинило недостојним за вршење функције директора. Морају да имају завршен Правни факултет и најмање девет година искуства. У условима конкурса се наводи и да директор не може да буде члан политичке странке, односно политичког субјекта, као и да на ту функцију не може да дође лице чији је радни однос у државном органу престао због теже повреде дужности. Рок за пријаву је 15 дана, након чега ће се видети да ли ће нови директор једног од најзначајнијег незевисног тела доћи из партијског миљеа, на шта упућују последња дешавања везана за Агенцију. Спорна именовање и кандидовања За члана Одбора Агенције недавно је именована Даница Маринковић, судија у пензији, која је била сведок одбране на суђењу у Хагу Слободану Милошевићу и још неким хашким оптуженицима. Против његог постављења глас је дигло чак 15 невладиних организација, које су упозориле да постоје бројни "јавно доступни докази који показују да је за време обављања судијске функције поступала политички пристрасно и непрофесионално". Њен избор предложила је Српска напредна странка, а након неког времена, од свог предлога одустала је Српска радикална странка и упутила подршку Маринковићевој. - Реч је о жени која је осведочени патриота - образложили су њен предлог напредњаци. Постоји велика опасност да се Агенција за борбу против корупције ускоро додатно деградира. Наиме, председник Србије за чланове одбора предложио је своје најближе сараднике генералног секретара Недељка Тењовића и стручног сарадника Сању Марић, који су иначе чланови СНС-а, за чланове Одбора. Тек ће се видети како ће се о овом предлогу изјаснити посланици, а пре свега они који долазе из СНС-а. Именовање поменутих кандидата било би у најмању руку незаконито, будући да су чланови политичке странке. Иако постоји журба када је реч о наведеним именовањима, Скупштина се ни после годину и по дана није изјаснила о предлогу повереника и заштитника грађана. Они су за кандидата Одбора предложили Виду Петровић Шкеро, бившу председници Врховног суда. Већ три године касни постављанеј члана Одбора којег су предложила новинарска удружења. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА