Најновије

Шта значи тајна посета Шмита католичком самостану у Бањалуци?

Из Српске и данас Шмиту јасне поруке - да "инкогнито" посета Бањалуци поново потврђује став да није никакав дипломата, већ обични туриста.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

Кристијан Шмит је без најаве званичним институцијама задуженим за спровођење закона, јуче дошао у Бањалуку где се састао са бискупом Фрањом Комарицом. Незванично, током боравка у Републици Српској неколико пута је мењао возила, а тек када је из Добоја прешао у Федерацију, ОХР је саопштио да је Шмит био у Бањалуци.

Из Српске и данас Шмиту јасне поруке - да "инкогнито" посета Бањалуци поново потврђује став да није никакав дипломата, већ обични туриста, пише РТРС.

У МУП-у Српске јасни - Кристијан Шмит, тајном посетом Бањалуци без најаве институцијама, желео је да направи инцидент у којем би он био некаква жртва.

Оцењују да је могло да дође до несагледивих последица како по Шмита, тако и по грађане, јер расположење народа у Српској није му нимало наклоњено.

"Његов долазак у Бањалуку, без икакве најаве званичним институцијама задуженим за спровођење закона, након што је и сам обавештен и упозорен да постоји опасност по његову безбедност и то у тренутку док се у Бањалуци одржава неколико различитих догађаја, од Сајма књиге, фудбалске утакмице и других друштвених догађаја, говори о томе да је жељан да испровоцира инцидент у којем би он био некаква жртва", нагласио је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Према информацијама Министартсва безбедности у Савету министара, Шмит свој долазак није најавио ни Дирекцији за координацију полицијских тела, а самим тим о томе нису обавештене ни надлежне полицијске станице, иако су до сада редовно обавештавани о његовом кретању.

"Очигледно се ради о илегалном боравку господина Шмита у Бањалуци који је учинио све да сакрије тај свој долазак у Бањалуку вероватно плашећи се за своју безбедност, а оно што могу да вам кажем јесте да безбеднсоне структуре БиХ и Републике Српске, ће заштити сваког грађанина па макар он био странац и био нелегално на територији Републике Српске и БиХ. Али се овде ради очигледно о страху од грађана и од гнева грађана, који заиста не могу више да трпе тортуру од Шмита", истакао је Ненад Нешић, министар безбедности у Савету министара.

Ненајављени, тајни, долазак Кристијана Шмита у Бањалуку, стручњаци за безбедност окарактерисали су као трагикомичан догађај. Његово скривање, кажу, потврђује његову нелегитимност.

"Ово је тестирање, гурање прста у око мислим да то не приличи некоме ко долази из једне земље која је окосница ЕУ и једноставно ко нека дечија игра. Коме ћеш ти забранити, 'ето мене па да видим шта ћеш'", рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука.

Да је Шмит својим доласком извршио још један напад на Дејтонски мировни споразум, оценио је правник Огњен Тадић.

"Коментарисаћу и као грађанин. Мени је стварно смешно да он неку преподневну посету , објави на свом Твитер налогу у шест сати послеподне када је био поново у Федерацији, у страху да то неко не види јер је у Бањалуку ушао као илегалац", каже Огњен Тадић, саветник председника Републике Српске.

За Републику Српску Кристијан Шмит је без Резолуције Савета безбедности, нелегалан и нелегитиман. У институцијама Српске за њега нема места, истичу у СНСД-у.

"А да ли ће наставити да покушава да договара састанке по кафанама то је већ његов лични избор. Фотографију из Бањалуке је објавио тек када је напустио Републику Српску, чиме је потврдио да граница постоји", истакао је Радован Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Тајна посета Шмита није најављена ни на званичном сајту бањалучке бискупије, што је још једна потврда приватне посете.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА