Најновије

ВАКЦИНА МОРА: Родитељима који не вакцинишу децу казна до 150 хиљада динара!

БЕОГРАД - Родитељи или старатељи који не буду вакцинисали своју децу биће кажњени новчано од 30.000 до 150.000 динара, предвиђено је Предлогом закона о заштити становништва од заразних болести, о којем би сутра требало да гласају народни посланици.
Вакцина (Фото: Pixabay)

Вакцина (Фото: Pixabay)

Тај износ платиће и они који у поступку епидемиолошког испитивања не говоре истину и не дају тачне и потпуне податке значајне за откривање извора и начина преношења заразне болести. Казна је предвиђена и ако се особа не придржава налога доктора медицине када је одређена обавеза превоза санитетским возилом или мера изолације и лечења, као и ако се пре путовања у земљу у којој има колере, куге, великих богиња, жуте грознице, вирусних хеморагијских грозница и маларије, као и по повратку из тих земаља, не придржава обавеза прописаних законом. Према речима министра здравља Златибора Лончара, доношењем овог закона обезбеђује се „висок ниво заштите живота и здравља људи, спречавање и сузбијање заразних болести, као и њихово одстрањивање и искорењивање”, преноси Танјуг. Како је истакао, за боравак деце у предшколским, као и у установама за смештај деце без родитељског старања, неопходна је обавезна имунизација, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврђује лекар. Он је, образлажући предлог, навео и да је имунизација обавезна за децу против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе, малих богиња, рубеола, заушка, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом, инфлуенција типа Б и обољења изазваних стрептококом-пнеумонијом. Имунизације је обавезна и за особе изложене одређеним заразним болестима - хепатитисом Б, хепатитисом А, трбушном тифусу, беснилу, тетанусу, као и за особе које у току рада могу бити изложене наведеним заразним болестима. Вакцина ће бити обавезна и за особе у посебном ризику од болести хепатитисом Б, грипа, менингелних болести, обољења изазваних стрептококом-пнеумоније и хомофилусом инфлуенција Б, варичеле, инфекције изазване респираторним, синицијалним висурима, имунодефицијенти и окогени пацијенти. Такође и за путнике у међународном саобраћају, против жуте грознице и других заразних болести по захтеву земаља у које се путује. Образлажући Закон о јавном здрављу, о којем ће сутра гласати посланици у Скупштини Србије, Лончар је рекао да је циљ тог акта очување и унапређење здравља становништва.
Прочитајте још:СКАНДАЛ НА ЕВРОВИЗИЈИ: Ово је песма због које је цела Русија побеснела(ВИДЕО) НИКО НИШТА НИЈЕ ПОСУМЊАО: Лагано је разгледала одећу у београдском бутику, а онда…
Извор: Танјуг / Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА