Најновије

НАТО У СТРАХУ ОД ПУТИНА: Нико не зна шта му је следећи потез!

Војни савез НАТО страхује од руског председника Владимира Путина.
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Његова изненадна одлука да у уторак повуче војску из Сирије оставила је западне безбедносне стручњаке у шоку. С обзиром на то да ниједан војни аналитичар није могао да предвиди такав потез, челници Алијансе су у паници јер не знају шта би Путин следеће могао да уради. Повлачење већег дела руског војног контигента из Сирије после само пет и по месеци био је потез којим је Путин збунио западне вође. Никоме од њих није јасно зашто је то баш сад урадио, да ли је то планирао или је одлуку донео изненада, који му је био мотив, да ли је у питању био недостатак пара или нешто друго, који му је крајњи циљ... С обзиром на то да ни на једно питање нико од војних аналитичара не може тачно да одговори, почеле су да се нижу разне теорије, које су само још више утерале страх у кости челницима НАТО.

Ширење утицаја

Једну од теорија, која је лидерима Алијансе посебно застрашујућа, дао је Џејмс Никси, шеф руског програма у британској организацији "Четам хаус". - Политика Русије и међународни односи увек су базирани на веома јасном, хладном принципу - искључиво на њеном националном интересу. Москва је имала циљ да обезбеди свој утицај на Блиском истоку и изађе из изолације у коју је упала због конфликта у Украјини. У Сирији је успела и једно и друго - сматра Никси.

Сирија за Украјину

Занимљиву теорију у вези с руским повлачењем из Сирије објавила је приватна америчка обавештајна агенција "Стратфор". - Циљ је био да Русија повеже акције у Сирији са другим стварима, на пример с конфликтом у Украјини, несугласицама са ЕУ и САД и санкцијама које су јој уведене - наводи "Стратфор". То је дало места за теорију у којој је повлачење Руса из Сирије део тајног договора између Путина и америчког председника Барака Обаме. - У питању је била замена Сирије за Украјину. Вашингтон треба да смањи финансијску подршку режиму у Кијеву и натера га да имплементира мировни споразум из Минска. С друге стране, Русија треба да сачува образ Америци тако што ће јој дозволити да изведе офанзиву на сиријски град Раку, престоницу самозваног калифата ИД- наводи руски сајт Експерт онлајн.

Избегао нови Авганистан

Поједини амерички стручњаци кажу да је Путин хтео да избегне нови Авганистан. - Није смео да ризикује да направи исту грешку као совјетски лидер Леонид Брежњев, који је послао копнене трупе у Авганистан крајем 70-их. Тај рат је трајао осам година и завршио се руским повлачењем након пораза. Путин схвата да Сирија никад више неће бити суверена држава каква је била, те ће покушати да од ње направи федералну државу, односно да је подели како би се одржао мир - наводе експерти из САД.

Остао без пара

Још једна од спекулација које се су се појавиле након повлачења Русије из Сирије јесте да је Москва остала без пара. - Русија је на војну операцију у Сирији потрошила минимум 38 милијарди рубаља, односно око 546 милиона долара. С обзиром на тешку економску ситуацију у Русији због санкција, то је много новца - навела је руска агенција РБК.
Прочитајте још:У Сирији остају ескадрила бомбардера Су-24 и ескадрила ударних хеликоптера Ми-24 и Ми-35СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА: Жестоки сукоби са џихадистима код Деир ез-Зора (ВИДЕО)Пентагон: Русија прва међу глобалним претњама
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА