Најновије

Шешељ без мандата ако га осуде у Хагу!

БЕОГРАД- Уколико лидер СРС Војислав Шешељ уђе у парламент, а Хаг му изрекне правоснажну пресуду од најмање шест месеци затвора, њему ће аутоматски бити одузет мандат!
Војислав Шешељ (Фото: СРС)

Војислав Шешељ (Фото: СРС)

Овакав сценарио произлази из Закона о избору народних посланика који у члану 88 предвиђа да парламентарцу престаје мандат пре рока ако је у коначној пресуди осуђен безусловно на минимум пола године затвора. У РИК-у је, наиме, 2003. донета одлука која се односи на хашке оптуженике у којој пише да могу бити бирани за посланике јер и за њих важи претпоставка невиности, а мандат им престаје аутоматски ако буду осуђени на шестомесечну казну затвора. Изрицање првостепене пресуде Шешељу заказано је за 31. март, а до коначне одлуке, ако је судити према досадашњим искуствима из Хага, може проћи око две године. Судије ће тога дана после читања првостепене пресуде саопштити и да ли ће он коначну реч Трибунала моћи да сачека у Београду или ће тражити његово изручење у Схевенинген. У игри је више сценарија. У случају да хашки оптуженик са најдужим стажом добије казну једнаку годинама које је већ одлежао, или ону чије би две трећине биле баш онолико колико је провео у затвору, судије ће највероватније одлучити да коначни исход сачека код куће. Ако добије више, онда ће, готово је извесно, тражити његово изручење. Јасно је да код ослобађајуће пресуде, Шешељев повратак у Хаг не би ни био опција. Председник радикала рекао је јуче да, иако му је Хаг оставио могућност да прати изрицање пресуде путем видео-линка, он то неће учинити: - Зашто бих то радио када је обавеза Радио-телевизије Србије да директно преноси? Пресуда ме уопште не интересује.

Сигуран да ће добити 25 година

Шешељ тврди да има информације да ће му казна бити 25 година затвора. - Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић пренео је хрватским званичницима да ћу бити осуђен на 25 година затвора - рекао је Шешељ. - То говорим да би јавност знала да је Векарић хрватски шпијун. Векарић је кратко рекао: - То су глупости. Тужилаштво у Хагу је у завршној речи тражило да буде осуђен на 28 година затвора, а Шешељ да буде ослобођен.

Београд нам се отворено руга

На одлуку Претресног већа да Шешељ не мора да буде у судници приликом изрицања пресуде због здравственог стања, издвојено мишљење дао је судија Мандиаје Нијанг. Он је написао: - Не слажем се с разлозима којима се оправдава одсуство оптуженог. Ослобађање од обавезе да дође изгледа као слабо прикривање тријумфалног разметања оптуженог који никада није тајио да ће одбити да се врати. Власти Србије које треба да обезбеде хапшење нису, да будем благ, показале ревност. Изнеле су много нереалних предуслова, и то с таквим временским оквиром да је повратак оптуженог у захтеваном року - илузоран. Оптужени јесте болестан, али његове активности у Србији имају снажан одјек. Суочени са отвореним ругањем, ми скрећемо поглед са те увреде и хватамо се за погодан разлог - лечење оптуженог.
Прочитајте још:Љајић: Процес против Шешеља почео и завршава се преседаномШЕШЕЉ ОТКРИВА: Векарић је хрватски шпијун, а ево и колику ћу казну добити од ХагаВУЛИН ОДБРУСИО ХРВАТИМА: Поносите се усташтвом, а причате нешто о ШешељуШешељ: Нећу пратити изрицање пресуде
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА