Најновије

Вучић: Не стидим се споразума са НАТО, у њему нема ништа лоше

Премијер Александар Вучић изјавио је да не зна чему би водио референдум о приступању Србије НАТО, будући да је Србија војно неутрална држава.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

О том референдуму је говорио и председник Србије. "Веома поштујем председника Републике, али мој став је да не знам чему воде наметнута питања", рекао је Вучић.
Додао је и да грађане, са којима је разговарао широм Србије, не занима референдум о НАТО-у, већ како да дођу до посла и реше свакодневне проблеме.
Вучић је рекао и да се није стидео споразума са НАТО-ом који је недавно ратификовала Скупштина Србије и истакао да у њему нема ништа лоше.
Говорећи о предстојећој годишњици НАТО бомбардовања 24. марта, Вучић је рекао да ће она бити обележена у Варварину, где је погинула мала Сања.
"Наша намера је била да зато одемо у Варварин и да покажемо да су нам важне жртве и у Београду и у Батајници и у Варварину", рекао је Вучић.
Навео је да ће говор, који, каже, пише већ три ноћи, говорити о злочину који се догодио против нашег народа, али и о потреби да се окренемо будућности и да размишљамо о ономе пред нама.
Тај говор неће донети политичке поене, уверен је премијер.
"Завршићемо у 14 сати манифестацију, а онда почиње пресуда Радовану Караџићу, за коју сам сигурран да ће бити 100 одсто негативно прихваћена од грађана Србије и биће тешко направити добру и правичну реакцију владе. Радим на томе темељније и детаљније", рекао је Вучић.
Такође је истакао, поводом годишњице од НАТО бомбардовања, да жели да се посвети томе да у будућности нема нових жртава.
Полемишући о броју жртава које су тада страдале на Косову, Вучић је рекао да се оне мере хиљадама, а не стотинама.
"Мислим да се број жртава мери хиљадама а не стотинама, као што не мислим да се мери десетинама хиљада. За мене не постоји разлика између страдања српског цивила и српског војника јер су то невине жртве. Ми нисмо отворили паљбу ни на једну НАТО земљу и ничим нисмо изазвали НАТО агресију", рекао је Вучић.
Прокоментарисао је и да би било много да је и двоје људи страдало.
"Косово је тада било део Србије, данас је и биће и сутра, не могу да га одвајам од другог дела Србије. И да је двоје људи страдало за мене је више од много", рекао је Вучић.
Такође, рекао је и да ниједан злочинац не сме да буде ослобођен одговорности, приметивши да су сви Албанци који су чинили злочине над Србима ослобођени одговорности, као и што у Хашком трибуналу, нажалост, нема других одговорних сем Срба, ако се суди по пресудама.
"При томе, нећу да кажем да неки Срби нису криви и да нису чинили злочине. Ми можемо чиста образа и јасног погледа да кажемо, да ми те зликовце хапсимо, а нисам сигуран да сви други то могу да кажу", рекао је Вучић и додао да је то разлог што људи осећају неправду. 
Хрвати неће блокирати отварање поглавља
Премијер је рекао да верује да Хрватска неће стопирати отварање поглавља 23 и 24 у преговорима Србије са ЕУ.  "Мислим да ће бити све у реду са отварањем поглавља и да то Хрватска неће стопирати", рекао је Вучић.
Додао је да су односи Србије и Хрватске тешки већ дужи низ година и да су можда нешто искренији него што су били раније.
"Добра је једна ствар, бар једни другима не доносимо плоче Хари Мата Харија", рекао је Вучић.
Он је навео да две земље другачије виде прошлост и да Хрвати сматрају да су Срби криви за све и да су се уживели у улогу жртве, те да заборављају своје обавезе.
Поновио је да Србија ћути на бруталне нападе, подсетивши да је у "царинском рату" прошле године Србија "победила" не само због своје снаге, већ зато што је ЕУ рекла да је Србија у праву.
Вучић је рекао да ће Србија уложити много труда да не дође до претешких речи са Хрватском, али да није срећан кад види да су званичне власти у тој земљи дозволиле црнокошуљашима да шетају центром Загреба, као ни оно што се дешава Милораду Пуповцу или другим Србима.
Додао је и да и Србија некад шаље "глупе и неодговорне изјаве", у одговор на оно што стиже из Хрватске, али да се нада да ће се ти односи бити под контролом, јер су добри односи две државе веома важни за стабилност у региону.
Однос са Бошњацима је, навео је Вучић, "још већи приоритет", јер Срби и Бошњаци морају да живе заједно у једној држави.
Апсолутно тачно да расте екстремизам
Вучић се сагласио са оценама да екстремизам јача и истакао да у том контексту страхује због предстојећих "датума" и годиšњица. Потврдио је закључак заштитника грађана, истакавши да је апсолутно тачно да екстремизам јача. То сам видео и пре него што су то истраживања показала, осећао сам на сваком кораку“, подвукао је Вучић.
Уплашен је, кажžе, због наредног периода, односно предстојећих датума, нових пресуда, годишњице проглашавања фашистичке независне државе Хрватске, стварања логора Јасеновац...
Вучић је указао да је тешко да се објасни људима што се Србија борила против тога да буде у УН означена као геноцидни народ, а не може да се бори да се прогласи геноцидна творевина, односно да се говори о геноциду над Србима, јер је Јасеновац, како му је Шимон Перес, рекао био најгори логор.
„Коме да објасните у Србији да је то немогуће и да нам не треба сукоб са светским силама...Ми не можемо без страних фабрика и инвестиција“, поручио је премијер. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА