Најновије

Ево како је Шешељ годинама исмевао Хашки суд! (ВИДЕО)

ХАГ - Суђење у Хагу Војиславу Шешељу почело је у новембру 2007. године и трајало све до марта 2012. након нешто више од четири године извођења доказа.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Вођа радикала поступак пред Међународним судом за бившу Југославију (ИЦТY) искористио је за исмевање хашког суда и опструирање поступка у којем му се судило за ратне злочине.

Финансирање одбране

Шешељ се са судијама свађао око финансирања своје обране, тражио њихово изузеће због пристраности а себе називао "највећим непријатељем хашкога суда". Иако професор права на београдском универзитету, Шешељ је саботирао суђење тврдњама да не разуме оптужбе јер му је ускраћена правна помоћ.

Тражио одштете, писао на ћирилици

Тврдио је да му суд на име трошкова одбране дугује 1,4 милиона евра, тражио да му Суд исплати одштету од 12 милиона евра због дуготрајног притвора најављујући да ће у случају "одуговлачења с исплатом" свој одштетни захтев увећавати до износа од сто милиона евра. Шешељ је неуморно писао захтеве суду и догурао до више од 500 руком писаних поднесака на ћирилици.

Ја вама да устанем?

Приликом изрицања пресуде за непоштовање суда, на захтев судије да устане, Шешељ се упитао зашто би он устајао њима, после чега је пресуда прочитана док је седео.

                  "Храна коју ни свиње не би јеле"

Судијама је приговарао да у притвору добија "храну коју ни свиње не би јеле" па се зато храни конзервама и чоколадом од којих се угојио, а није се устручавао да донесе притворски ручак у судницу тражећи од председавајућег да га прими као доказ или макар проба.

  Тужио Карлу дел Понте

Суђење је искористио и за сукобљавање с тужилаштвом, за које није бирао речи, па је тако и поднео захтев за покретањем поступка против бившег главног тужиоца Карле дел Понте и њених сарадника због наводних притисака на сведоке.

Очекивао дочек краљице, на аеродрому га ухапсили

У завршним речима судијама је иронично 'открио' како се није добровољно предао него је у Хаг допутовао како би реализовао заједнички пројект с холандском краљицом, али у томе је онемогућен због хапшења на аеродрому где га је уместо почасне гарде и интонирања химни, које је очекивао, дочекало стотинак полицајаца.

Завршна реч

У завршним речима успео је да судском већу прочита скоро читави текст Марсељезе. Иако је истакао да нема правних основа за осуђујућу пресуду Шешељ је на крају завршних речи судијама превођеним председавајућим Жан Клод Антонетијем поручио да је у складу с очекивањима "газда суда" у његову случају доживотна казна затвора примерена. Након тога затражио је укидање притвора и најавио да из Хага иде "директно у славу".

Обавештајне службе контролишу рад његовог срца

Током боравка у притвору уграђен му је дефибрилатор због срчаних тегоба а на крају је на привремену слободу пуштен због рака дебелог црева који је метастазирао на јетру. Своје здравствено стање искористио је као повод за изношење тврдњи да америчка, британска и француска обавештајна служба већ годинама "управљају његовим здрављем" те да сумња да се таласима утиче на рад његовог срца. Због његових тврдњи да га трују у притвору суд је провео тестове крви на 2.000 потенцијалних отрова који су сви били негативни.

На његов захтев избачен судија Фредерик Хархоф

У свом обрачуну са судом успео је 2013. када је, на његов захтев, из већа избачен судија Фредерик Хархоф због пристраности.  Шешељева пресуда требало је да се објави још 30. октобра 2013. али је њено изрицање одложено због искључења Хархофа. Новом судији требало је готово годину и по да проучи предмет.

Више пута осуђиван због непоштовања суда

Уз главно суђење за ратне злочине против Шешеља су вођена и три суђења због непоштовања суда у којима је осуђен на 15 месеци, 18 месеци и две године затвора јер је објављивао поверљиве податке из предмета.                                                  Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА