Најновије

ЉАЈИЋ ТВРДИ: Десница јача широм Европе али у Србији више никад

Екстремизам, посебно десне провенијенције, у Европи и Србији евидентно јача, али ипак нема перспективу, оценио је потпредседник владе Расим Љајић.

Расим Љајић (Фото: СДПС)

Како каже, не може да верује да би Србија поново могла да крене истим, "погрешним" путем. "Да ствар код нас буде гора, ми смо тим путем већ били кренули 90-их година и тада смо видели како се то завршило - у амбису. Ја просто не могу да верујем да би поново могли да кренемо истим погрешним путем", рекао је Љајић у изјави Танјугу.
Он наводи да зато и верује да је изборна листа, на којој је и његова странка, брана том екстремизму и повратку на старо, као и моделу друштва који нигде није могао да да резултат. Љајић је тренд јачања екстремиста и десно оријентисаних покрета у Европи објаснио комбинацијом неколико фактора, а пре свега су, према његовим речима, за то заслужне економска ситуација, кризе и светска финансијска криза из 2008. године. "То је последица економске кризе у овом делу Европе, па и код нас, укључујући и приватизације, недовршену транзицију... Све заједно је утицало на то да јачају десне политичке опције, јер леве партије у читавој Европи нису имале адекватан одговор на кризу и велике политичке изазове. Онда су ту упале партије које нуде лака решења, демагогију, популизам и на основу тога су задобијале огромно поверење", рекао је Љајић, иначе лидер СДПС-а. Он је навео и да је растући екстремизам последица неадекватног решавања политичких, етничких и других проблема на Блиском Истоку, затим и војних интервенција које су уследиле а да се није знало шта ће после тога бити.
"Јасно је да један модел демократије који је присутан у Западној Европи не може механички да се преслика на просторе који немају развијену демократску традицију и политичку културу. То је прешло у огромну сеобу народа, па је и то разлог што јачају десничарски покрети у Европи", рекао је Љајић. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА