Најновије

СВА РУСКА КАПИТАЛНА УЛАГАЊА: Гради се мост до Крима за 4,3 милијарде долара

МОСКВА - Економска криза не спречава Путина да широке руке троши на капитална издвајања. Мегаломански пројекти и трка са Западом коштали су милијарде.
Кримски мост (Фото: Јутјуб)

Кримски мост (Фото: Јутјуб)

Иако је сам Путин крајем прошле године признао да је Русија у кризи, штедња очигледно није у плану. То показују званични подаци са државног сајта на којем је представљен систем набавки. Мегаломански пројекти, попут моста који би требало да споји полуоство Крим и Русију, коштају колико и буџет мањих држава. Ипак, то није препрека да се у мост и пратећи аутопут који ће успоставити једину друмску везу између Русије и Крима уложи 4,36 милијарди долара. Мост дуг 19 километара спојиће Керченско и Тасманско полуострво, а преко њега би годишње требало да пређе око 17 милиона путника аутомобилима и возовима. Поред моста гради се и пут дуг 40 километра који ће повезати јужну руску регију Краснодар са Кримом. Његов капацитет биће 36.000 возила дневно. Завршетак пројекта очекује се 2018, а реализација је поверена фирми "Строигазмонтаз", чији је власник Аркадиј Ротенберг, Путинов близак пријатељ и некадашњи спаринг партнер у џудоу који се тренутно налази под санкцијама Запада. У железнице је уложено неколико пута мање, 1,87 милијарди, али велики пројекти се тек најављују. Прва руска брза линија од Москве до Казања требало би да буде реализована, уз учешће Кинеза, до Светског фудбалског првенства 2018. Управо због овог догађаја, Москва је издвојила и 1,3 милијарде за изградњу стадиона. Поред инфаструктуре, највећа количину новца Путин је уложио у банкарски сектор. У питању су четири милијарде наспрам 3,2, колико је уложено у сектор комуникација. Занимљиво је да је Путин издвојио много новца за нуклеарне ледоломце. Чак 2,4 милијарде долара уложене су на бродове који превозе робу преко ледом окованих мора у Сибиру. Досад је израђено 14 ледоломаца на нуклеарни погон, а у будућности би требало да их буде још. Улагање у свемирски програм и даље је један од приоритета, за шта Русија издваја готово 2,3 милијарде долара, приближно сличну своту уложену у развој војног наоружања.
Прочитајте још:УКРАЈИНСКИ ГЕСТАПО: Становници окупираних делова Донбаса нестају без трага!Погледајте како ловци-пресретачи Миг-31БМ увежбавају обарање крстрећих ракета (ВИДЕО)
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА