Најновије

ЈАСЕНОВАЦ: Пуповац хрватској новинарки објаснио зашто користи реч "геноцид"

Координација јеврејских општина, у присуству представника српске и италијанске националне заједнице у Хрватској, одржала је данас самосталну комеморацију жртвама усташког логора Јасеновац, а председник Координације Огњен Краус истакао је да је та комеморација одвојена од државне, јер је у Хрватској заиста на делу ревитализација усташтва.

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

Краус је, након полагања венаца и обреда који је служио хрватски рабин Лучиано Моше Прелевић, истакао да одлуку о одвојеној комеморацији није хтео да мења те да би је променио, потребно је да се "нешто промени" у хрватском друштву. "Ово је лавина која се котрља дуже од годину дана", рекао је и додао" "Поновићу - то нас подсећа на оно што се догађало у НДХ 1941. године, а почело је 1933. у Немачкој. Не желимо да се то даље догађа". Према његовим речима, осуда државног врха Хрватске, који се оградио од усташких злочина, није довољна и дошла је када је већ одлучено о бојкоту државне комеморације.
Краус је рекао и да потпредседник владе и председник најутицајније владајуће ХДЗ Томислав Карамарко никада није осудио злочине почињене у овом логору. За Карамарка, који никада није био у Јасеновцу, Краус је рекао да је управо она тај који релативизује ствари. "Никада није споменуо расне законе и усташтво", рекао је Краус и додао да неће моћи да дође и на комеморацију Савеза антифашистичких бораца 24. априла, јер је то у време јеврејског празника пасхе.
Председник Српског народног већа Милорад Пуповац је рекао да чињеницу да се ове године у Јасеновцу одржавају одвојене комеморације треба схвати да је последњи моменат да се заустави релативизација усташког злочина и геноцида почињеног на овом и бројним другим логорским и нелогорским местима.
"Треба схватити да је почела ревитализација, реактуелизација и оживљавање усташких вредности у Републици Хрватској", нагласио је Пуповац и додао да је од првог дана одлучио да буде са браћом у страдању - Јеврејима и антифашистима. У прилог оживљавања усташтва у Хрватској, Пуповац је навео марш 6.000 људи у Загребу са проусташким порукама, смењивање људи због њихове етничке припадности и слање расистичким и нацистичких порука, скандирање на утакмицама, посебно на утакмици Хрватска - Израел... Истиче да се сада, уз подршку делова цркве, обилази земља, индоктринирају се људи да је Јасеновац био логор тек након усташког логора.
"Крвници се претварају у жртве клевета, а ослободиоци од окупације се претварају у крвнике и коначно филм који представља срамоту за нацију, јер је лаж, а долази министар (Хасанбеговић) и каже да је то прилог утврђивању истине. А сви знамо о чему је реч - о гнусном фалсификату и потерници против људи који упозоравају на пораст и обнаваљање националистичких и проусташких идеја", истакао је председник СНВ. Пуповац је позвао хрватски државни врх да осуди те појаве јер је, како каже, то једини начин да се комеморација у Јасеновцу обележава само једног датума.
На опаску новинарке хрватског медија да износи озбиљне оптужбе и да "чак" говори о геноциду, Пуповац је бурно реагујући рекао да само констатује чињенице, које би свакоме требало да буде познате. " Да ли смо дошли до тога да се на овом месту каже "чак геноцид", ви сте зачуђени што ја на овом месту користим реч геноцид. Ми очекујемо од државних институција да то осуде, да не осуђују нас да делимо друштво, да наносимо штету угледу Хрватске, него онима који се облаче у усташке униформе, говоре 'за дом спремни'...", рекао је предшедник СНВ-а. Уместо, како је рекао, прича о дијалогу, нека нас позову на разговор.
Бивши председник Хрватске и председник странке Напред Хрватске Иво Јосиповић рекао је да се први пут у историји иде одвојено у Јасеновац, јер, "очито" су се снаге раздвојиле на оне који искрено верују у историју каква се одиграла и препознају тзв. НДХ као злочиначку државу и на оне који "пригодничарски са фигом у џепу" истичу хрватски антифашизам. "Данас смо у једној озбиљној ситуацији, где се мењају вредности. Не говоримо о прошлости, већ о будућности, да ли ће ова наша лепа домовина поштовати европску традицију антифашизма, или ће се приклонити снагама за које смо мислили да су сишле са историјске сцене", рекао је Јосиповић.
Истиче да су тврдили да се бави пуком пропагандом, када је говорио о "усташкој змији" и додаје да догађаји последњих месеци у Хрватској говоре да је био у праву. "Примери попут извикивања парола на стадионима, изјаве државних чиновника, па и неки високи страначки и владини функционери плешу уз усташке песме. Шта ту треба додати"... каже Јосиповић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА