Најновије

СПРЕМА СЕ АПОКАЛИПСА: Чека се Асадов знак за одлучујућу битку!

Лекари без граница који су пружали подршку болници у побуњеничком делу сиријског града Алепа, објавили су на Твитеру да је она уништена директним ваздушним ударом, а да међу жртвама има најмање 14 пацијената и лекара.

Асад (Илустрација: Правда)

Сиријска опсерваторија за људска права, гласило сиријске милитантне опозиције са седиштем у Лондону, раније је саопштила да је најмање 27 људи убијено у нападу на болницу и суседну стамбену зграду, док је извор цивилне одбране у Алепу известио о двадесетак убијених цивила. Опсерваторија тврди да су нападе извеле снаге сиријског председника, а цивилна одбрана је пренела да су међу убијенима и болнички пацијенти, већином старије особе, стоматолог као и једини педијатар у тој четврти, за кога Скај Њуз, у потресној репортажи, тврди да је последњи педијатар у целом граду. Познати сценарио, зар не? Појавиле су се чак и оптужбе да је болницу гађала руска ратна авијација, али Кремљ је у четвртак оштро демантовао те тврдње. "Као да је наступила апокалипса. Само данас је у различитим деловима града погинуло око 25 људи, а могло је и више да један пројектил није експлодирао", рекао је побуњенички градски секретар Бара Абу Салех за Гардиан у разговору преко Скајпа, током којег су у позадини (пригодно) константно одјекивале експлозије. Абу Салех је додао да се становништво у Алепу суочава и с глађу па су многи од њих на крововима својих зграда направили импровизоване баште како би узгајали барем неку храну. Али, те баште је, каже Салех, изузетно тешко заливати због несташице воде, односно ваздушних напада. Више од 4.000 тона хране која би требало да олакша стање не може да стигне у град јер курдске снаге константно пуцају по једином путу којим је Алепо повезан са другим подручјима које контролишу милитанти. Посебни изасланик Уједињених нација Стафан де Мистура изразио је у четвртак дубоку забринутост непрестаним кршењима прекида ватре који се "још једва одржава на животу", након што је био договорен пре два месеца ради пропалих мировних преговора у Женеви.
"Зато позивам да се одржи хитна руско-америчка иницијативу на највишем нивоу", рекао је де Мистура оценивши да ће успех мандата америчког председника Барака Обаме и Владимира Путина зависити о успеху јединствене иницијативе која је врло добро почела. Она се мора и добро завршити", рекао је де Мистура на конференцији за новинаре. САД и Русија морају да договоре министарски састанак великих и регионалних сила које чине Међународну кризну групу за Сирију, рекао је. Главна опозициона група у Сирији, Високи преговарачки одбор (ХНЦ) повукао се из службених преговора у Женеви пре недељу дана протестујући против јачања сукоба и споре испоруке помоћи угроженом становништву, као и немогућношћу Дамаска да прихвати главни услов - силазак Асада са власти - како би разговори, према виђењу милитаната "уопште имали смисла". Према званичним подацима, од почетка рата у Сирији 2011, убијено је више од 400.000 људи, а расељено је више од половине становништва.
Башар ал Џафари, вођа преговарачког изасланства сиријске владе, рекао је у уторак да је завршен круг преговора био "користан и конструктиван", али није дао никаквих назнака да владини преговарачи намеравају да попусте захтеву ХНЦ-а да се с власти повуче председник Асад. Питање Асадове будућности један је од главних извора спора између владе и опозиције која сматра да у транзицији нема места за Асада кога подржавају Русија и Иран.

Уједињене нације: "Ово је катастрофа, угрожени су животи милиона"

Шеф мисије Уједињених нација Јан Егеланд коментарисао је најновије погоршање ситуације у Алепу: "Реч је о катастрофи у последњих дан, два... Нико не сумња колико је ситуација тешка", казао је Егеланд и упозорио да је хуманитарна помоћ за целу земљу под знаком питања: "Не могу ни да објасним колико су високи улози у надолазећим данима. Толико је хуманитараца нападнуто, убијено, бомбардовано да је у овом тренутку доведена у питање помоћ за милионе људи", закључио је. Хуманитарне агенције не могу допрети до 35 насеља у којима живи око 905.000 људи, рекао је Јан Егеланд, председник Радне групе за хуманитарни приступ, споменувши градове Думу, Харасту, Дарају, Ербин, Замалку и Забдин.

Асадов режим припрема офанзиву?

Сиријски режим припрема офанзиву за ослобађање северне покрајине Алепа, где је након јачања бомбардовања и борби погинуло око 200 људи у недељу дана. "Дошло је време за битку за потпуно ослобађање Алепа", пише у четвртак у Дамаску дневник Ал Ватан близак власти. "Није тајна да су сиријска војска и њени савезници припремили ту пресудну битку како би ослободили Алепо од терориста. Почеће ускоро и брзо ће се завршити", тврди коментатор листа. Циљ режима председника Башара ал Асада је да врати део Алепа који је већ четири године у рукама побуњеника. Други по величини град у земљи и њено највеће трговачко средиште, подељен је на владине четврти на западу и побуњеничке на истоку. Извор: Јутарњи лист/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА