Најновије

ПАКАО КОЛОНИЗАЦИЈЕ - "ЈУРА" И "ЛЕОНИ"! Вучић покушава да балансира док се крше основна људска права

Велико незадовољство запослених у јужнокорејској компанији „Јура” у Лесковцу, а потом и у погонима у Рачи и Нишу, о чему је дневни лист „Данас” први обавестио јавност, настављено је спонтаним штрајком радника који су зауставили машине, одбијајући да раде за празник.

Александар Вучић у Кикинди (фото: Танјуг видео принтскрин)

На другој страни, радници су огорчени и због тога што надлежни државни органи нису на информацију о неповољном положају запослених и самовољи послодаваца, благовремено реаговали чиме су прећутно дозволили да страни инвеститори у фабрикама и погонима у нашој земљи не поштују домаће законе већ примењују прописе својих држава.
– Синдикална борба против „Јуре” није од јуче већ траје годинама. Инвеститор из Јужне Кореје има убедљиво најгори однос према радницима у Србији. Радници се шиканирају и малтретирају у сваком смислу чак и физичком. Било је случајева да раднике туку металним шипкама, да се запосленима не дозвољава да оду до тоалета и да им се због тога саветује да на посао доносе пелене…! Још горе су пролазиле жене-раднице у „Јури”, које су сексуално напаствоване, каже за „Политику” Жељко Веселиновић, председник синдиката „Слога”.
Ако некоме позли на радном месту може да дође хитна помоћ, али ако лекари радника не одведу у болницу, онда мора да се врати на посао. Наш синдикат поднео је велики број пријава, али ниједна није решена осим у случају отпуштања радника у Рачи. Суд је пресудио да се врате на посао, али њима је исплаћено симболично обештећење и никада нису враћени у фабрику. Треба истаћи да су отпуштени само зато што су покушали да формирају синдикат. То није дозвољено у „Јури”. Није дозвољено чак ни трудницама и породиљама да се врате на посао и не постоји разлика између погона ове компаније у Лесковцу, Рачи или Нишу – каже Веселиновић.
У лесковачком синдикату, где је неколико радника „Јуре” затражило помоћ и дошло да се жали на лоше услове рада и малтретирања, председник већа ССС Иван Јовановић изјавио је да синдикат нема моћ да их заштити, бар не онако како би требало, и поновио да је синдикални ангажман овде забрањен.  
– Свакоме ко помене синдикат прети се отказом и радници су због тога уплашени. Потпуно их разумемо јер на југу Србије посла мало има и свако ко до радног места дође, чува га. Зато су људи спремни не само да раде за врло мале плате, већ и да трпе свашта. И, наравно, да ћуте – каже Јовановић.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је држава знала за извесне неправилности, али такве какве се сада помињу – није.
– Инспекција рада је више пута била у „Јури”. Много би значило када би нам се радници, који се из било ког разлога и на било који начин осећају угроженим, обратили док су у радном односу. Нико не може због тога, што нас о проблемима обавештава, да раднику да отказ – рекао је министар Вулин.
Ово министарство издало је саопштење о инспекцијском надзору у лесковачкој фабрици које је обављено 27. априла по сазнању да су радници обуставили рад незадовољни што је послодавац одлучио да су 2. и 3. мај радни дани.
Послодавац је предочио да се рад у дане празника организује јер мора да реализује обавезе према кооперантима, али и да ће, сходно закону исплатити увећану зараду запосленима, стоји у инспекцијском саопштењу које нам је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања достављено у четвртак.
Посебно се истиче „да приликом инспекцијског надзора пред овај празник нико од запослених није пријавио случајеве злостављања и малтретирања који су наведени у појединим медијима”, већ да су се овом инспекторату до сада жалили само некадашњи радници „Јуре” притужбама да су, док су радили, трпели неки вид мобинга.
У свом саопштењу министарство је упутило и апел запосленима у „Јури” да се, у случају проблема на раду, обавезно обрате особи која је задужена за покретање поступка о злостављању у овом предузећу.
Према речима потпредседника Самосталног синдиката Србије Зорана Вујовића садржај извештаја инспекције рада далеко је од проблема са којима се на својим радним местима суочавају радници јужнокорејске компаније.
– Министар Вулин говори шта је по закону и не упушта се у друге ствари. Ми смо пријављивали „Јуру” у коју, међутим, инспекција рада не може да уђе – каже Вујовић. Александар Вушић се огласио медијма по питању проблема радника који трпе мобинг и саопштио да ће раднике штитити, али да не жели да изгуби стране инвеститоре, ко и то да је медијско експонирање ове теме штетно за саму земљу. Извор: Политика/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА