Најновије

Русија не жели рат на „кавкаском Балкану“

Током протеклог викенда на самом ободу Европе почео је — можда је боље рећи поново се распламсао — још један сукоб. У оружаним окршајима снага Јерменије и Азербејџана, у ноћи између петка и суботе у Нагорно-Карабаху, према тврдњама званичника обеју страна погинуло је најмање 12 азербејџанских и 18 јерменских војника.

Русија (Фото: pixabay)

Уследиле су међусобне оптужбе за одговорност за ескалацију сукоба, а обе стране су на линију разграничења почеле да довлаче додатне оружане снаге.
Русија и Запад су апеловали на Азербејџан и Јерменију да покажу суздржаност. Руски председник Владимир Путин позвао на "хитан прекид ватре", а Турска је поручила да ће "своју азербејџанску браћу подржавати до краја".     О позадини и природи сукоба у Нагорно-Карабаху говори Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Белорусији. Он каже да најновији догађаји, који се одвијају практично филмском брзином, вуку корене још из времена СССР-а. Како каже, поражавајуће је што је за овако кратко време у том конфликту дошло до тога да буде много жртава и материјалне штете, наравно то у случају да је истина то што две стране тврде.
Азербејџан је у недељу прогласио једнострани прекид ватре, али су јерменски званичници саопштили да су сукоби, упркос томе, настављени и на југоисточним и на североисточним деловима фронта. Међутим, упркос свему томе, Срећко Ђукић каже да је оптимиста.
На питање да ли очекује да ће Русија, или можда Запад, одиграти кључну улогу у поновном успостављању примирја у Нагорно-Карабаху, Ђукић каже да ће према његовом мишљењу главни играч заправо бити ОЕБС. „Пре свега верујем да ће ту сад прорадити Минска група. Немачка председава ОЕБС-у, и Штајнмајер је, колико видим, већ имао контакте са свим странама, па и са Москвом. Мислим да ће се ићи том линијом — нити је тај конфликт тог обима, нити је територија толико велика или значајна да би ту сад дошло до неког озбиљнијег међународног мешања. Нагорно-Карабах је мањи од половине територије Косова и тамо живи око 140 хиљада људи. Мислим да има много других начина да се тај конфликт уведе у мирне воде“, закључује Срећко Ђукић. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА