Најновије

ИСПОВЕСТ НАЈБОЉЕГ ШПИЈУНА СССР: Енглез 30 година Москви одавао најважније британске тајне!(ВИДЕО)

Ким Филби је био двоструки агент који је ушао у сам центар британског естаблишмента и три деценије вредно радио за Русе.

Ким Филби (Фото: Јутјуб)

Филби је био из круга британских двостругих шпијуна названих "Петорка с Кембриџа", који су регрутовани 30-их година прошлог века, први пут се сазнаје из видео-снимка који је Би-Би-Си емитовао у понедељак, 04. априла.
На снимку, пронађеном у службеној архиви бивше источноњемачке обавјештајне службе Штази, види се како Филби преноси совјетским колегама детаље из свог двоструког живота. Наиме, он је 1963. пребегао у Москву, где је и преминуо 1988. "Драги другови", започео је предавање пред раздраганом публиком. Открио им је да је почео да се интересује за комунизам док је студирао на Кембриџу и објаснио је да га је Москва регрутовала 30-их година и дала му задатак да се инфилтрира у британску тајну обавештајну службу, сада познату као МИ6, наводи Би-Би-Си. "Свако вече излазио бих из канцеларије са великом актовком пуном извештаја које сам сам написао, досијеа и актуалних документата из архиве. Увече сам их предавао свом совјетском контакту. Он би их фотографисао, а сутрадан ујутро враћао сам их на њихово место. То сам годинама редовно радио", испричао је Филби. У једном од сегмената Филби прича да му је било наређено да смести свом шефу да би му преотео посао - функцију шефа Одељења за откривање совјетских агената у МИ6. Била је то "јако, јако прљава прича", каже он. "Уосталом, наш посао подразумијева прљање руку с времена на време. Зато сам се окомио на шефа. Ви не треба да то покушавате", рекао је источноњемачким шпијунима и изазвао салву смеха. Филби је чак служио у Вашингтону као официр за везу између ЦИА и МИ6 (1949-1951), а каже да га тако дуго нису открили јер је био део система владајуће класе. Побегао је у Москву 1963, и то из Бејрута, када су се појавили докази да ради за СССР. Испричао је да му је бекство успело јер је агент МИ6 ког су послали да га прати био страствени скијаш и није могао да одоли да не оде у либанске планине, где је баш пао снег. Једночасовно предавање Филби закључује практичним саветом. "Све поричите. Кажите свим својим агентима да никада не признају", рекао је овај Енглез, који је и умро у Москви 1988. у доби од 76 година. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА