Најновије

ЈАСЕНОВАЦ: И у релативизацији усташтва постоји граница трпљења

Председник Савеза јеврејских општина др Рубен Фукс изјавио је данас да подржава одлуку представника Јевреја у Хрватској да „због релативизације усташтва” бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, наводећи да би тај бојкот могао да скрене пажњу и да покаже да постоји „граница трпљења” представника јеврејске заједнице.

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

Он је истакао и да представници јеврејске заједнице у Србији ове године неће ићи у Јасеновац, иако су ранијих година ишли.
„Ми званично нећемо ићи у Јасеновац, морамо да подржимо наше пријатеље из Хртватске”, рекао је Фукс Танјугу, коментаришући бојкот званицне комеморације жртвама у Јасеновцу.
Бојкот, према његовом мишљењу, може да скрене пажњу и да упозори на то да постоји одређена граница трпљења и стрпљења.
„Хрватске власти су реаговале, као и и управница Спомен подручја Јасеноваца, али за сада сматрам да је то неадекватно”, истакао је Фукс.
Представници Јевреја у Хрватској одлучили су да „због релативизације усташтва” бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, те ће комеморацију у складу са јеврејском традицијом организовати сами.
Фукс сматра да на такву одлуку не утиче само релативизација усташтва, већ одговор и реакција хрватских власти, који су увек изнуђени и увек долазе са закашњењем.
„Није реч само о релативизацији усташтва, већ о низу појава, у Хрватској, али и другим земљама, које су разлог за бригу. Реч је о потпуном скретању основног политичког тока удесно, са појавом екстремно десних политичих струја, које су у низу земаља врло гласне”, рекао је Фукс.
Како додаје, екстремно десне политичке струје јачају и у земљама у окружењу, што брине и представнике јеврејске заједнице у Сбрији, иако он оцењује да је у нашој земљи десницу тренутно маргинална и маргинализована.
Представници Јевреја у Хрватској саопштили су јуче да су одлучили да бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, у знак незадовољства лошом сарадњом са Спомен подручјем Јасеновац те као знак протеста против „релативизације и ревитализације усташтва” у Хрватској, пренели су хрватски медији.
У образложењу Координације која окупља десет јеврејских општина које делују у Хрватској, наводи се да је одлука о неучествовању на комеморацији, коју сваке године организује Јавна установа Спомен подручје (ЈУСП) Јасеновац, донета због неслагања с политиком нечињења у односу на измене поставке музеја, одлагање именовања Савета ЈУСП Јасеновац, те дневно-политичка догађања везана уз релативизацију и ревитализацију усташтва.
Координација је најавила да ће „комеморацију организовати сами, у складу са јеврејском традицијом”. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА