Најновије

КАКО СЕ ОДРЕЂУЈЕ ДАТУМ ВАСКРСА: Сећање на Исусово страдање и ускрснуће

По наређењу римског прокуратора Понтија Пилата, Христ је на Велики петак разапет и умро је на Голготи, брду изван Јерусалима. Уз њега су тада били Богородица, апостол Јован, Марија Магдалена и још неке жене.

Исус (Фото: pixabay)

По скидању са крста, они су Христово тело, умотано у платно, положили у гробницу у стени коју је за себе раније спремио Јосиф из Ариматеје. На улаз су навалили огроман камен, а Римљани су поставили страже унаоколо плашећи се да хришћани не узму тело.

Покретни празник

У недељу, Исус Христ је васкрсао и појавио се пред својом мајком и ученицима. Ускрс, највећи хришћански празник, сећање је на тај дан.
То је покретни празник - датум славља за све православце одређује Јерусалимска патријаршија, која се и даље држи јулијанског календара. Код источних хришћана Ускрс може да падне најраније 4. априла, а најкасније 8. маја, а код западних увек пада између 22. марта и 25. априла.
Обележавање Ускрса прате обичаји, који се мењају од краја до краја, али два су универзална: на дан празника поздравља се са „Христос воскресе“ и отпоздравља са „Ваистину воскресе“, и на Велики петак фарбају се јаја.
Ускршње фарбање јаја спада у најстарије хришћанске обичаје. Према једној легенди, Марија Магдалена је отишла у Рим да приповеда јеванђеље и стигла и до цара Тиберија, носећи му на поклон корпу јаја. Цар је изразио неверицу у Христово васкрсење, рекавши да би то било чудо као кад би бела јаја у корпи променила боју. Марија Магдалена је на то рекла: „Христос воскресе!“ - и сва јаја у корпи постала су црвена.
Друга прича, нарочито распрострањена међу православнима, овај обичај везује за Марију, Исусову мајку. На Велики петак, крв распетог Исуса капнула је на јаја која је она понела са собом на Голготу и обојила их у црвено. Према другој верзији легенде, Марија је на Голготи плакала, молећи војнике код крста да буду мање окрутни према њеном сину. Да их умилостиви, дала им је јаја, која су, обливена њеним сузама, постајала црвена.

Чуваркућа

Прво офарбано јаје, које је обавезно црвено, чува се у дому, крај иконе, до следећег Ускрса. Назива се стражар, стражник, чувар или чуваркућа, јер се верује да чува укућане од болести. У народу се користе називи Ускрс и Васкрс. Правилно је да се каже и „Христос воскресе“ и „Христос васкрсе“. Данас је Ускрс, погледајте ОВДЕ шта треба да радите да би вас пратила срећа. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА